Kerstmis, diep en inspirerend

pater Kumar Irudayasamy SDS –

Kerstboodschap relevant
Meer dan 2000 jaar geleden werd Jezus geboren. Het verhaal van de redding van de wereld begon in een stal in Betlehem en is door de eeuwen heen over honderden landen verspreid en in duizenden talen doorverteld. De boodschap klonk in woord en beeld. De engelen zongen ervan, de herders vertelden erover en een ster aan de hemel symboliseerde de komst van de pasgeboren Koning.
De boodschap van Kerstmis is voor iedereen relevant. Ook nu. Juist nu. In een wereld waar haat en verdriet steeds vaker de boventoon voeren, is de geboorte van Jezus een houvast. Paus Franciscus zei in zijn kerstboodschap vorig jaar: ‘Kerstmis is de tijd om de kracht van de angst om te zetten in de kracht van de liefde’. In de stal, eeuwen geleden en kilometers hiervandaan, begint het verhaal van hoop. De dagen voor en ook tijdens Kerstmis wensen wij elkaar vrede en alle goeds toe. Maar ik vraag me af of mensen wel weten wat ze elkaar toewensen. Een goede kerst is alles wat lief en goed is voor ons en voor de anderen.
Door al het lekkere eten, de mooie verlichting en alle gedoe eromheen lijken mensen verblind te zijn geworden voor de echte betekenis van Kerstmis. In onze maatschappij, waar we Kerstmis alleen nog lijken te zien als een groot commercieel feest en waar we ieder jaar weer proberen het bedrag aan inkopen hoger te laten zijn, mis ik de nieuwsgierigheid naar de kerstboodschap. De nieuwsgierigheid naar het ware kerstverhaal. Gelukkig zien nog veel mensen de kerstperiode wel als een tijd van verbondenheid om mensen bij elkaar te brengen en goed voor elkaar te zijn. Maar de oorsprong van Kerstmis ligt zoveel dieper en kan zo inspirerend werken, niet alleen tijdens kerst maar voor het hele jaar dat komen gaat.

Zinvolle Kerstmis
We vieren ieder jaar opnieuw de geboorte van Christus, de menswording van God. In iedere kerk vertellen we dan opnieuw het verhaal van Kerstmis, zoals we dat ook doen bij alle andere christelijke feestdagen. Laten we Kerstmis dit jaar tot een zinvolle Kerstmis maken. In het verhaal van de geboorte van Jezus lezen we dat er voor Hem geen plaats in de herberg was. God is nog steeds op zoek naar een herberg: voor zieke mensen, die wachten op een bezoek; voor bejaarden, die zoeken naar iemand die een beetje tijd voor hen heeft; voor mensen, die misschien wel een dak boven hun hoofd hebben, maar geen dak boven hun hart. Voor de armen, die wachten op een goede situatie in het land, werkgelegenheid en een inkomen. Als wij dat willen begrijpen en ons ervoor inzetten, dan zou de wereld niet zo onherbergzaam zijn.
Als man en vrouw voor elkaar een beetje herberg willen zijn, dan zouden er niet zoveel echtscheidingen zijn. Als ouders voor hun kinderen herberg willen zijn, dan zouden niet zoveel jongeren thuisloos en doelloos rondlopen. Als de kinderen hun bejaarde ouders zouden willen herbergen, zouden de wachtlijsten in de bejaardentehuizen niet zo lang zijn. Als de mensen die aan de macht zijn zich zouden inzetten voor de armen en de zwervers, dan zou het er veel beter uitzien in ons land.
Laten we op dit kerstfeest de angst omzetten in de kracht van de liefde. Laat dit kerstfeest uniek zijn. Hiermee wens ik u – en allen die tot uw leven behoren – alvast een zalig kerstfeest en een betekenisvol 2019 toe!

OMHOOG Jaargang 62, editie 48, 23 december 2018Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: