Milieuvriendelijke boodschappentas Zusters van Paramaribo

Door Melvin Mackintosh –

Opruiming
In een korte ceremonie op het achterterras van het bisschopshuis werd zaterdag 24 november jl. door de congregatie Zusters van Paramaribo het boodschappentassen-project gelanceerd. Henna Manichand-Stadwijk, geassocieerd lid van de congregatie en trekker van dit project, mocht het toelichten. Dit gebeurde in aanwezigheid van Mgr. Karel Choennie en paters redemptoristen die in het bisschopshuis een training van de bezoekende bisschop van Breda volgden.
‘Het begon allemaal met de opdracht van zuster Judith om de zolder op te ruimen,’ vertelt Henna. De opruiming was nodig vanwege een verhuizing. Henna vond er heel wat ongebruikte kledingstoffen. Samen met Sylvia Jiawan, een ander geassocieerd lid van de congregatie is Henna op het idee gekomen om van de ongebruikte geruite kledingstoffen gordijnen te maken voor kleuterscholen. Zuster Judith vond dat een prachtig idee en Henna en Sylvia gingen aan de slag. ‘Of die opgehangen zijn, weet ik niet,’ grapt Henna, ‘maar we hebben met dit materiaal zes kleuterscholen volledig kunnen voorzien van nieuwe gordijnen.’

Milieuvriendelijk
‘Er was echter genoeg restmateriaal over om er iets anders mee te doen,’ vertelt Henna enthousiast. ‘In die tijd hoorden wij de bisschop veel praten over Laudato Si’ en de zorg voor ons gemeenschappelijk huis, en dat bracht ons op een ander idee. Ook wij zijn begaan met het milieu, ook wij doen boodschappen en komen veel plastic tegen. Waarom niet alvast een stap maken om het gebruik van plastic te verminderen.
Het restmateriaal kon gemakkelijk geknipt worden en met de hand werden eenvoudige maar hele mooie boodschappentassen vervaardigd, die gebruikt kunnen worden in plaats van plastic tassen van de winkelier. We zijn in september gestart en hebben zowat 150 tassen vervaardigd.’

Parochies
Het boodschappentassen-project biedt de gelegenheid aan parochies om deze milieuvriendelijke tassen te verkopen aan de geloofsgemeenschap. De prijzen variëren tussen de SRD 30 en 40 per stuk. Henna: ‘Parochies die belangstelling hebben, kunnen contact met ons maken op het telefoonnummer 472993 en wij stellen met hen een pakket samen. Ze kunnen bijvoorbeeld tien tassen meenemen en wanneer die verkocht zijn, het geld afdragen bij ons.’ Henna zegt dat de gelden zullen worden gebruikt als bijdrage aan de renovatie van het pijporgel in de kathedrale basiliek.
Een collectie van die tassen werd uit een antieke koffer gehaald en op tafel tentoongesteld. De tassen zijn in verschillende kleuren, met leuke motieven en allemaal met de hand vervaardigd. Er is ook een opschrift Laudato Si’ geborduurd. De leden en geassocieerde leden van de congregatie Zusters van Paramaribo stonden er trots bij.

Dankwoord
Mgr. Karel Choennie stak zijn bewondering voor de ijver van de Zusters van Paramaribo niet onder stoelen of banken. ‘De paus roept ons inderdaad op om onze levensstijl te veranderen, omdat wij steeds meer onttrekken van de aarde dan de aarde ons kan voorzien. Wij zullen ervoor moeten zorgen dat er een balans komt.’
De bisschop zei dankbaar te zijn dat de Zusters van Paramaribo met deze actie symbolisch de boodschap van Laudato Si’ samenvat en ‘dat jullie ijver ons toont dat je echt wel een verandering kan brengen’. Volgens de bisschop gaan we naar de winkel, krijgen een plastic zak, gebruiken die misschien maar een keer en gooien die weg. De plastic zak komt terecht in het milieu waar hij heel wat jaren blijft zonder te rotten. ‘Jullie actie wijst ons de weg naar een harmonieuze toekomst met heel de schepping.’
Na het dankwoord van Mgr. Choennie werden de aanwezigen gevraagd om een tas te kopen. Het enthousiasme van de Zusters van Paramaribo veranderde in een hele effectieve verkooptechniek met het resultaat dat haast eenieder een milieuvriendelijke boodschappentas kocht.

OMHOOG Jaargang 62, editie 45, 02 december 2018Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

 1. Beste Henna Manichand- Stadwijk, ik zou je graag nog eens spreken.
  Mijn emailadres is: m.dekluis@icloud.com
  Mijn telefoonnr is: +31- 643080737.
  Ik hoop dat alles goed met jullie gaat.
  Hartelijke groeten,
  Marjon de Kluis

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: