Viering Dag der Marrons 2018

Door Marita Ritfeld-Asontoe –

Het rooms-katholiek bisdom Paramaribo heeft zoals het vorige jaar het geval was, ook dit jaar aandacht besteed aan de viering van de Dag der Marrons op 10 oktober. In verband met deze viering zijn in opdracht van monseigneur Karel Choennie enkele activiteiten zoals een lezing, een culturele avond en een kerkdienst met sportdag georganiseerd.

Grondenrechten
De lezing met als thema ‘grondenrechten’ werd op donderdag 4 oktober gehouden in Asewa Otono. De inleiders waren bisschop Karel Choennie en mevrouw Patricia Meulenhof. De rode draad tijdens de beide inleidingen is dat het grondenrechtenvraagstuk niet alleen moet worden overgelaten aan overheid en juristen. Iedereen kan een wezenlijke bijdrage leveren om te komen tot een bevredigende oplossing van dit vraagstuk. Volgens de bisschop moeten we de schepping beschermen, omdat in het boek Genesis God de mens als stewards, beheerders, heeft aangesteld. Het probleem is dat de mensen dit verkeerd hebben begrepen en denken dat zij mogen doen en laten wat zij willen met de schepping.
Inleidster Patricia Meulenhof is ingegaan op wat er tot nu toe gedaan is om het grondenrechtenprobleem op te lossen en wat verder zou moeten gebeuren. Zij meent dat in het bijzonder de mensen van marronkomaf niet aan de kant moeten zitten, maar moeten opstaan en zich bundelen om dit vraagstuk op te lossen. Tijdens de discussie kwam naar voren dat de aanpak ook in collectief verband met de inheemsen moet geschieden, omdat zij ook met hetzelfde probleem te kampen hebben.

Culturele avond en expo
In het kader van de viering van de Dag der Marrons is er een culturele avond met daaraan gekoppeld een expo van de pastorale medewerker Joseph Amete uit Frans-Guyana gehouden in de bisschopstuin. Tijdens deze avond is de marroncultuur op een speciale manier aan de bezoekers gepresenteerd. De awasa, de seketie en andere dansstijlen werden daarbij getoond. Ook de diverse haar- en klederdrachten kwamen aan de orde. Pastorale medewerker Joseph Amete uit Frans-Guyana heeft een expositie gehouden in het bisschopshuis. Amete doceert op de universiteit in Frans-Guyana en het was de eerste keer dat hij zijn werken aan de Surinaamse samenleving kon laten zien. De kunstenaar exposeerde in totaal 15 werken.

Nyun fasi fu kerki, tide na dei
Op 10 oktober werd er in de ochtend een grote viering met als thema ‘nyun fasi fu kerki, tide na dei’ gehouden in de Kathedrale Basiliek. De viering begon met een processie met de bisschop, priesters en andere geestelijken en de overige gelovigen, gekleed in fleurige marronklederdrachten zoals de pangi’s en de kamisa’s. Bij aankomst voor de ingang van de basiliek werd de stoet opgevangen door awasamuziek. De kerkdienst werd live uitgezonden via Apintie TV. Voor deze viering was de totale samenleving uitgenodigd. Tijdens de dienst is het thema middels een toneelopvoering van de jongeren van de basisgemeenten Hanna’s Lust en Sunny Point uitgebeeld. Hierna werd de viering voortgezet met een sportdag op het Aloysius van Zichem sportveld. De aanwezigen konden genieten van enkele voetbal- en slagbalwedstrijden als ook van gospelmuziek. De keuken was goed voorzien van de diverse marrongerechten zoals de bekende afingi en de pinda-alesi en andere Surinaamse gerechten.

OMHOOG Jaargang 62, editie 41, 04 november 2018Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: