Pater Rudolf Croon terug naar Saõ Paulo

Door Charles Chang –

Afscheidsdienst
Livorno – Het was zijn eerste en waarschijnlijk zijn enige plaats buiten Brazilië. Na zeveneneenhalf jaar te hebben gediend, keert pater Rudolf Croon op zondag 4 november terug naar zijn oude woonplaats in de provincie São Paulo. Om precies te zijn naar de bedevaartstad Aparecida. “Daar heb ik vrijwel heel mijn leven gewerkt – in de parochies en voor de radio en televisie. Dus ik denk dat ik weer daar terechtkom,” zegt Croon. Op zaterdag 27 oktober jl. werd voor hem een afscheidsdienst gehouden in de kerk van Latour – Maria, Koningin van de Wereld.

Nederlands leren spreken
Anders dan bij de andere Braziliaanse paters in Suriname die bij hun voornamen worden genoemd, wordt Croon altijd bij zijn achternaam genoemd. Zal dit te maken hebben met zijn leeftijd of omdat de naam makkelijker op de tong ligt dan ‘Rudolf’? Nog voor eind dit jaar wordt Croon een jaartje ouder: 76. Geboren in het dunbevolkte plaatsje Wieringenmeer in de provincie Noord-Holland, verhuisde Croon als zesjarig jongetje met zijn ouders, broers en zussen naar Brazilië voor een beter leven. “Thuis werd toen nauwelijks Nederlands gesproken, want mijn ouders wilden het Portugees leren en wij kregen het op school.” Voor Croon betekende Suriname dan ook opnieuw het Nederlands leren spreken – na zeventig jaar. “Veel van de taal wist ik niet meer; samen met Gilson ben ik toen op les gegaan.”

Rustiger aan doen
De twee priesters werden tewerkgesteld in drie parochies, te weten Domburg, Livorno en Latour, en in vier gemeenten Hanna’s Lust, Sunny Point, Pontbuiten en Houttuin. De verwachting is dat collega Gilson da Silva ook volgend jaar zijn voorbeeld volgt. Croon heeft zijn tijd in Suriname als heel goed ervaren. “De mensen, van welke parochie of gemeente dan ook, waren altijd vriendelijk. Bij feesten of speciale diensten kwam er meer mensen, maar over het algemeen is het aantal bezoekers na al de jaren hetzelfde gebleven. In vergelijking met Brazilië zijn de mensen hier wat rustiger. Brazilianen tonen meer emoties.” Gezien zijn leeftijd zal Croon in Aparecida het wat rustiger aan doen. Hij zal zich bezighouden met het afnemen van de biecht en activiteiten rondom de patroonheilige van het land, Nossa Senhora da Conceição Aparecida.

OMHOOG Jaargang 62, editie 41, 04 november 2018

A4-Pater Rudolf Kroon terug-afb2-41-0411Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: