Círio de Nazaré 2018: nieuwe mantel voor het beeld

Door Charles Chang –

Lichtblauw met bloemen
De opkomst viel wat tegen. Misschien kwam dat door de presidentsverkiezing in Brazilië op dezelfde dag of door het feit dat een aantal mensen richting Belém is vertrokken voor de viering van Círio de Nazaré. Afgelopen zondag werd de nieuwe mantel voor het beeld gepresenteerd, een traditie in Belém. Daar krijgt de Círio elk jaar een nieuw thema, andere kleuren en mantel. In Suriname is dit op de processie na de tweede grote dag van de viering. Op ceremoniële wijze werd het beeld na de communieviering binnengebracht. Zonder mantel. Kort daarna volgde nog een kleine processie vanaf de ingang. Letterlijk en figuurlijk, want drie kleine meisjes presenteerden de nieuwe mantel op een bord.
Stefanne Ferreira da Silva(30), de maker van de mantel, heeft dit keer voor lichtblauw gekozen. “De sereen zachte kleur brengt rust en het is ook de kledingkleur van Maria. De bloemen eromheen symboliseren blijdschap.” Aan de achterkant van de vorige mantel lag een grote ster volgens het thema ‘Maria, ster van het evangelie’, maar op de nieuwe staat een kruis bezet met bloemen. Da Silva: “Het kruis stelt het evangelie en het volk voor, terwijl ik met de bloemen wil aangeven dat nu meer vrouwen het evangelie verkondigen. Vroeger was dit uitsluitend een mannenaangelegenheid.” Da Silva nodigt eenieder uit om op zondag 14 oktober a.s. het feest van Círio de Nazaré te komen vieren. Dit feest begint om zeven uur met een rivierprocessie vanaf Leonsberg. Eindpunt is de SMS-pier, alwaar de straatprocessie begint. Via de Tourtonnelaan en Anamoestraat komt de stoet aan in de kerk, alwaar er een speciale dienst zal worden gehouden.

Wonderen
Stefanne’s motivatie om de mantel te maken – deze is haar vierde – komt vanuit de belofte die ze heeft gemaakt aan Moeder Maria. Brazilianen hebben de traditie om niet alleen te vragen en te bedanken in hun gebeden, maar ook om een belofte te doen. Drie jaar geleden zou ze worden geopereerd aan haar hoofd, maar op de dag van de operatie waren de tumoren op wonderbaarlijke wijze verdwenen. “Binnen mijn gezin en familie heb ik ook de wonderen mogen ervaren. Daaraan kan ik de aanwezigheid van Maria toetsen. Ik merk het ook aan de geur van bloemen in mijn omgeving. Ze verhoort de gebeden en is altijd aanwezig.”
Na de ceremonie mocht iedereen het beeld komen begroeten. Wie goed oplet, ziet dat de berlinda niet aanwezig is in de kerk. De glazenkast waarin het beeld – een officiële replica van de Basílica Sántuario in Belém – is namelijk bij de florist voor het decoreren met bloemen. Hierin zal het beeld worden gedragen tijdens de processie. Na de optocht en heilige mis is er een gezellig samenzijn op het terrein van de kerk. De middag wordt verder ingevuld met live muziek en een bingodrive.

OMHOOG Jaargang 62, editie 38, 14 oktober 2018Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: