Enthousiast voor God; we dienen een levende God

Door Sandra Sijem –

Innerlijk vuur
Ik moet toegeven; toen ik voor de eerste keer de bekendmaking hoorde, was ik niet echt enthousiast. Enige wat ik dacht was, KJS heeft wel een mooie naam bedacht voor een “kamp”. Er waren ook niet gelijk jongeren die zich opgaven voor deelname. Tijdens een BBQ-avond van de misdienaren werd het onderwerp Youth Festival ook even aangesneden en van het een kwam het ander. Aan het eind van de avond hadden zeven misdienaren besloten zich op te geven voor deelname.
Op een zaterdagmorgen zocht een van de KJS bestuursleden contact met me op, om te vragen als er iemand van de parochie naar de teach-in zou kunnen komen die middag. In begin twijfelde ik, het was vakantie en een mooie zaterdagmiddag, ik zou oppas moeten zoeken voor mijn kinderen. Maar op een bepaald moment besloot ik toch om te gaan. En ja hoor ik had geen spijt.
De KJS organisatie heeft tijdens de teach-in het programma met aanwezige vertegenwoordigers van de parochies doorgenomen. De set-up was helemaal anders dan de normale jongeren kampen waar ik een paar jaar geleden nog aan had deelgenomen als deelnemer of als leidster. Van de parochies werd verwacht dat er een begeleider meekwam om niet alleen te letten op het doen en laten van de jongeren, maar ook erop toezien dat zij volledig participeerden in de activiteiten van het festival. Tijdens uitleg van het programma begon innerlijk iets te branden, ik raakte enthousiast en wilde meedoen en mijzelf opgeven als begeleider van me parochie.

Voorbereiding
Terug in mijn parochie hebben wij de jongeren en hun ouders uitgenodigd om een middag bij elkaar te komen om het programma samen door te nemen en zo te beginnen ons voor te bereiden op het festival. Moeilijke woorden in het programma werden gelijk “gegoogled”, zoals wat houdt Lectio Devina in? Toen we zo samen door het programma gingen zag je ook gelijk het enthousiasme opkomen op de gezichten van de ouders en de jongeren. Ook bespraken we de logistiek, hoe gaan wij er allemaal naar toe, hoe zal het eten zijn, de slaapgelegenheden. Hun werd op het hart gedrukt om niet al teveel luxe te verwachten, maar dat ze allemaal wel een slaapplek zouden vinden en niet zouden verhongeren.
Een ander belangrijke opdracht was om “iets” (sketch/dans/zang) voor te bereiden voor de talentenavond. Deze opdracht heeft ervoor gezorgd dat onze jongeren elkaar beter hebben leren kennen, waardoor zij een eenheid konden vormen nog voor ze naar het festival gingen. Het van te voren delen van het programma heeft bij mijn jongeren ertoe bijgedragen dat zij zich makkelijker konden openstellen, omdat ze voorbereid waren.

Rijkdommen van het r.-k. geloof
Ik ben heel trots op mijn jongeren voor hun presentatie tijdens de talentenavond, daar gingen mijn ogen open voor al het talent dat er schuilt in mijn eigen parochie. Een ander mooi moment in het programma was de nachtwake en aanbidding bij het Allerheiligste. Een van de ouders vertelde hoe hun zonen over dat moment spraken en dat zij voelden dat God aanwezig was en hoe het hun heeft geraakt.
Ik ben blij en dankbaar dat ik het eerste KJS Youth Festival mocht meemaken. En blij dat mijn echtgenoot mij heeft ondersteund en ervoor heeft gezorgd dat ik mij geen zorgen hoefde te maken over de kinderen en het thuisfront gedurende het festival.
Er waren organisatorisch wat schoonheidsfouten, maar daaruit kunnen wij leren om het de volgende keer nog beter te doen. Ik hoop dat bij het volgende KJS Youth Festival zich meer vrijwilligers zullen opgeven vanuit de parochies om dit mooi initiatief te ondersteunen. Het KJS Youth Festival was voor mij een mooie vorm van evangelisatie onder jongeren om hun bekend te maken met de vele “rijkdommen” van het Rooms Katholiek-geloof en vooral hun enthousiast te maken voor God; we dienen een Levende God.

OMHOOG Jaargang 62, editie 37, 07 oktober 2018Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: