Boodschap van Paus Franciscus voor Missiezondag 2018

Elk jaar wordt de maand oktober in onze Katholieke Kerk gevierd als Missiemaand. Wereldwijd hernieuwen katholieken het besef van hun toewijding aan de missie om Christus bekend te maken aan allen die Hem niet kennen, of die van Hem zijn afgedreven. In Omhoog van vandaag publiceren wij de boodschap van onze paus Franciscus voor Missiezondag 2018 (op 21 oktober a.s.). De komende tijd naar 21 oktober toe zal er meer informatie gegeven worden omtrent Missiemaand en Missiezondag.

Beste jongeren, ik zou graag met jullie willen reflecteren over de missie die we van Christus hebben ontvangen. In mijn boodschap aan jullie, richt ik mij echter ook tot alle christenen binnen onze Kerk die het avontuur van hun leven als kind van God uitdragen.

Meer dan wie ook, ervaren jongeren de kracht van het leven die in ons doorbreekt en ons aantrekt. Het is een grote uitdaging om op een vreugdevolle manier de verantwoordelijkheid voor deze wereld in het leven te dragen. Ik ben me goed bewust van zowel de licht- als schaduwzijde van de jeugdigheid; als ik terugdenk aan mijn eigen jeugd en mijn familie, herinner ik me de kracht van mijn hoop op een betere toekomst. Ieder van ons is geroepen om na te denken over het gegeven: “Ik ben een missie op deze aarde; het doel waarvoor ik hier in in deze wereld ben” (Evangelii Gaudium, 273).

Beste jongeren, wees niet bang voor Christus en zijn Kerk! Want daar vinden we de schat die ons leven vervult van vreugde. Ik kan je dit vanuit mijn eigen ervaring vertellen: dankzij het geloof vond ik een vaste basis voor mijn dromen en de kracht om ze te realiseren. Ik heb zoveel leed en armoede gezien in de gezichten van vele van onze broeders en zusters. En toch, voor hen die met Jezus meetrekken, is het kwaad juist een aansporing tot steeds grotere liefde. Veel mannen en vrouwen, en veel jongeren, hebben hun leven edelmoedig opgeofferd -soms zelfs tot in het martelaarschap- uit liefde voor het Evangelie en uit dienstbaarheid aan hun broeders en zusters. Het kruis van Jezus leert ons de goddelijke logica van zelfopoffering (zie 1 Kor.1: 17-25) waarmee het Evangelie wordt verkondigd opdat er leven is voor de wereld (zie Joh. 3:16). Wanneer de liefde van Christus ons in vuur en vlam zet worden wij door dit vuur verteerd, haar licht doet ons verstand groeien en haar liefde verwarmt ons (zie 2 Kor 5:14).

Deze overdracht van het geloof, het hart van de missie van de Kerk, komt tot stand door de aanstekelijkheid van liefde, waarbij de nieuw gevonden betekenis en vervulling van het leven worden uitgedrukt in vreugde en enthousiasme. De verspreiding van het geloof “door aantrekking” vraagt om harten die door de liefde open en ruimer geworden zijn. Het is niet mogelijk om grenzen te stellen aan de liefde, want de liefde is net zo sterk als de dood (Hooglied 8: 6). En het ruimer worden van het hart genereert ontmoeting, getuigenis, proclamatie; het brengt ons tot het delen van die liefde met allen die ver van het geloof staan, onverschillig of misschien zelfs vijandig er tegen. Er zijn menselijke, culturele en religieuze omgevingen waarin het Evangelie van Jezus en de sacramentele aanwezigheid van de Kerk nog steeds vreemd zijn. Zij staan voor de extreme periferieën, de ‘uiteinden der aarde’, waartoe de missionaire discipelen van Jezus al sinds het eerste Pasen waren uitgestuurd, met de verzekering dat hun Heer altijd bij hen is (zie Mt. 28:20, Hand. 1: 8). Dit is wat we de missio ad gentes noemen.

De meest verlaten periferie van alles is daar waar de mens, die Christus nodig heeft, onverschillig blijft ten aanzien van het geloof of de volheid van het leven in God haat. Alle materiële en geestelijke armoede, elke vorm van discriminatie tegen onze broeders en zusters, is altijd een gevolg van de afwijzing van God en Zijn liefde.

Ik herhaal de bemoedigende woorden die ik heb gericht tot de jonge mensen in Chili: “Denk nooit dat je niets te bieden hebt, of dat niemand je nodig heeft. Veel mensen hebben je nodig. Denk er over na! Ieder van jullie, denk in je hart: veel mensen hebben me nodig“.

Beste jongeren, deze komende oktober, de maand van de missies, zullen we de Synode houden die aan jou is gewijd. Het zal zich bewijzen als weer een gelegenheid die ons helpt missionaire discipelen te worden, met nog grotere hartstocht toegewijd aan Jezus en zijn missie, tot aan de uiteinden der aarde.

Paus Franciscus

OMHOOG Jaargang 62, editie 37, 07 oktober 2018

A1-rechtsonder-Poster World Mission Sunday 2018-37-0710Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: