Círio de Nazaré 2018 al in voorbereiding

Door Charles Chang –

Religieus karakter
Na Festa Junina bereidt de Braziliaanse geloofsgemeenschap zich nu voor op het grote feest van Círio de Nossa Senhora de Nazaré, afgekort Círio de Nazaré. In vergelijking met het eerste feest, dat overal in Brazilië wordt gehouden, heeft deze een meer religieus karakter. Círio de Nazaré is inherent aan Belém en wordt ook alleen in deze stad gevierd. De grote dag valt jaarlijks op de tweede zondag van oktober, maar weken van tevoren worden al activiteiten gehouden om Maria te vereren. In een ander editie meer hierover.

Meerdaags feest
De naam van de Braziliaanse geloofsgemeenschap in Suriname is hiervan afgeleid. Deze wil van de 2018 editie ook een meerdaags evenement maken. Vanaf 11 oktober is er iedere avond om half acht een mis. 12 oktober wordt een speciale dag voor de kinderen, want in Brazilië is dit kinderdag. Op het terrein van de kerk zullen dan verschillende kinderspelen worden opgezet.
Deze datum staat ook in het teken van Nossa Senhora de Conceição de Aparecida, de patroonheilige van Brazilië. Vrij vertaald betekent de naam ‘Verschijning van de Onbevlekte Maagd Maria Onze Lieve Vrouw.’ Op zondag 14 oktober volgen de twee processies die worden afgesloten met een grote mis in de Braziliaanse kerk aan de Jozef Israelstraat.

Noveen
Pater Cassio, parochiepriester van de Braziliaanse geloofsgemeenschap, geeft verder mee dat er vier groepen zijn gevormd. Dezen zullen van 3 tot en met 10 oktober huisbezoekjes afleggen voor een noveen in verband met dit feest. Het gaat in totaal om zesendertig adressen. De berlinda of kast waarin het beeld wordt bewaard, staat nu mooi versierd in de kerk.

OMHOOG Jaargang 62, editie 33, 19 augustus 2018Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: