Be confident as a Christian

Van 10 – 23 juli 2018 hebben Richardo Smith, Shone Mendis, Jerry Joseph en Jenella Berrenstein deelgenomen aan de zesde Youth Assembly van de Antilliaanse bisschoppenconferentie (AEC) met het thema ‘Youth transforming the Caribbean family’. Uit alle bisdommen in het Caribisch Gebied kwamen jongeren bijeen in Fort-de-France, Martinique. De Surinaamse jongeren stonden onder leiding van Gerda Misidjang, manager Dienst Geloof, Cultuur en Communicatie van bisdom Paramaribo.
Hieronder een verslagje van Richardo Smith.
Pelgrimstocht met uitdagingen
Ik vind het een eer dat ik mocht deelnemen aan deze Youth Assembly. Van de 117.000 katholieken in Suriname was Suriname vertegenwoordigd door vijf personen en van die vijf was ik er een; dat is een grote eer. Ik had geen idee wat te verwachten. Het was een hele leuke, leerrijke en ‘challenging pilgrim’. Leuk omdat ik een ander deel van de wereld mocht zien, andere katholieke jongeren van het Caraibisch gebied kon ontmoeten en ook leuk omdat ik ondanks de weinige vrije tijd foto’s heb kunnen maken van dit prachtig eiland.

Met liefde
Ik vond het zeer leerijk omdat ik veel kennis hebben mogen opdoen over het geloof maar ook op sociaal en cultureel gebied. Er waren ongeveer 900 jonge participanten, ieder met zijn eigen karakter, eigen taal of talen, afkomst en culturele achtergrond. De ‘questions and answers’, de uitgebreide presentatie van Father Matthew en de break-out sessions met de bisschoppen hebben mij wijzer gemaakt. Heel veel geduld, doorzettingsvermogen, rust, liefde en uit je comfortzone stappen; dat waren voor mij ‘challenges’ die ik heb ervaren tijdens deze reis.
Het was niet altijd even makkelijk. Het eten was voor mij de grootste uitdaging; het is een heel aparte stijl van koken. Een ieder klaagde over het eten, maar hoe je het draait of keert, dat is hun eetgewoonte en hun cultuur dus wij moesten ons ook leren aanpassen want het eten werd met heel veel liefde voor ons klaargemaakt.

Quotes
Het thema was ‘Youth transforming the Caribbean’ en het begint in ons gezin, onze vriendenkring en parochie. Dat is een van de opdrachten dat ik meeneem.
De qoutes die mij het meest aanspraken zijn:
Be confident as a Christian, If you’re with your friends let them know you’re a Christian.
Don’t hide your Christianity or hide behind your Christianity.
I don’t ask persons about their sexuality. Ask people to come to church.
Ik ben God dankbaar dat ik dit alles heb mogen ervaren. Ik ben ook dankbaar voor de organisatie en de ‘hostfamilies’ want zij hebben heel veel werk verzet voor deze AECYA 2018. Shalom.

OMHOOG Jaargang 62, editie 33, 19 augustus 2018Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: