Mgr Th. van Roosmalen en het bijzonder onderwijs in Suriname

Door E.L.A Wijntuin –

In De Ware Tijd van vrijdag 27 juli 2018 stond het volgende te lezen “Vandaag de dag van 27 juli 1875 geboren Theodorus van Roosmalen Nederlandse Apostolicus van Suriname. Overleden in 1975.”

Strijd in gelijkstelling
In het kader van dit bericht lijkt het mij gepast om zijn verdiensten voor Suriname weer in herinnering te brengen. In het bijzonder voor zijn strijd voor de gelijkstelling van het bijzonder en openbaar onderwijs in ons land. Zoals bekend was in het verleden, bij gelijke bevoegdheden en een gelijk aantal dienstjaren, het salaris van leerkrachten bij het bijzonder onderwijs minder dan dat van hun collega’s bij het openbaar onderwijs. Mgr. Th. van Roosmalen vond dit verschil niet terecht en heeft zich sterk ingespannen om dit verschil in waardering gelijk te trekken.
Door zijn vasthoudendheid in de strijd voor gelijkstelling was hij in voortdurende gevecht met gouverneur Johannes Kielstra (periode 1933 tot 1944). Deze strijd resulteerde in de oprichting van de Katholieke Onderwijzerskring, nu KOB, die primair de belangen van de leerkrachten behartigde. Met als belangrijke voormannen Herman Nelson Sno, Constan Getrouw, Anton Jong Baw, en Berhanrd Vishanudat die in het verlengde van de strijd van Mgr. Th. van Roosmalen hebben bijgedragen aan de gelijkstelling binnen het bijzonder en openbaar onderwijs in Suriname.

Licht voor de kerk
Een andere opvallende bijdrage van Mgr. Th. van Roosmalen die mij persoonlijk zeer aansprak was zijn initiatief tot de verlichting van de kerk in Coronie. Nadat dit initiatief was gerealiseerd en de aggregaat aanging baadde de kerk en haar omgeving voor het eerst in een zee van licht. Een nieuwe dageraad gloorde voor het cocosdistrict Coronie.
Toen tijdens een vakantie in Nederland de Tweede Wereldoorlog uitbrak werd Mgr. Th. van Roosmalen wegens de staat van beleg helaas verhinderd om terug te keren naar zijn geliefd Suriname. Hij moest daardoor verplicht enkele jaren doorbrengen in Nederland. Gelukkig kon Mgr. Th. van Roosmalen na die periode weer met zijn parochianen worden verenigd.
Ik gedenk Mgr Th. van Roosmalen als de man die mij het Heilig Vormsel toediende, een persoon waar altijd veel vreugde van uitging, maar bovenal om zijn bijdrage voor het Surinaamse onderwijs. Helaas is het niet meer te achterhalen waar Mgr. Th. van Roosmalen is begraven.
Moge zijn ziel in vrede rusten.

OMHOOG Jaargang 62, editie 33, 19 augustus 2018Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: