‘Who do you love: God or the pleasures of this world?’

Door Gerda Misidjang –

In het hoofdartikel van Omhoog editie 27 – 8 juli 2018, ‘Youth transforming the Caribbean family’, werd melding gemaakt van een Surinaamse delegatie onder leiding van Gerda Misidjang die deelneemt aan de zesde AEC Youth Assembly, van 10-23 juli in Fort-de-France, Martinique. De Surinaamse jongeren zijn Richardo Smith, Shone Mendis, Jerry Joseph en Jenella Berrenstein. Hieronder een verslag van de delegatieleider.

Gastfamilie
Heel enthousiast kwamen we aan in Fort-de-France, Martinique op 10 juli waar de Surinaamse delegatie werd gescheiden van die van Frans Guyana met wie we samen hebben gereisd. Bisschop Lafont van Cayenne had ons reeds daarop voorbereid. De Surinaamse delegatie is te gast bij de parochie in St.-Pierre in het noordelijk deel van het land maar we verblijven in Le Carbet in gastfamilies. Richardo Smith, Shone Mendis en Jerry Joseph in een familie terwijl Jenella Berenstein en Gerda Misidjang in een andere familie zijn ondergebracht. Ondanks we wisten dat we in gastfamilies zouden verblijven was de hoop stilzwijgend dat we bij elkaar konden blijven. Richardo aanvaardde automatisch de verantwoordelijkheid voor zijn jongere broers in de familie. Terwijl ik me ontfermde over Jenella.

Toffe wandeling
Op 11 juli was de eerste officiële bijeenkomst met alle andere AEC jongeren bij Savane des Pétrifications in St.-Anne in het zuidelijk deel van Martinique. ‘Wees voorbereid, patta aantrekken en pet want we gaan lopen.’ Wel wel wel, we hebben het aan de lijve ondervonden. Het was een toffe wandeling met veel uitdagingen. Het begon gemakkelijk maar heel gauw ontdekten we de verschillende uitdagingen: heuvel op, heuvel af. Hiervoor heb je wat sterke benen en kuitspieren nodig, maar vooral de techniek van lopen is belangrijk bij het klimmen als ook bij het dalen om niet uit te glijden of te vallen. Struikelen onderweg is ons vele malen overkomen maar vastberaden om het eind te halen hebben we doorgezet.
Ondanks dat het doel van de wandeling niet duidelijk was, hebben we onze eigen geestelijke reflectie gedaan. De reis begon langs een mooie wijde gemakkelijke weg. Het leven is soms ook gemakkelijk en mooi alles gaat naar wens, maar plotseling werd de weg smaller en moeilijker vol rotsen, stenen en begroeid met gras. Desondanks was onze focus niet op de obstakels maar op de natuur, het mooie landschap en de koeien en paarden in het weiland en vooral de frisse koude bries. Vanwege het feit dat we ons niet gericht hebben op de ongemakken werd de wandeling erg aangenaam en wat gemakkelijker.

Beach St.-Anne
‘Ik ben moe,’ klonk het meerdere malen. ‘Kom op! Volhouden,’ was de aanmoediging, ‘het is zo voorbij. Laten we ons focussen op het einddoel namelijk de eindstreep halen.’ De deugden geduld en volharding kwamen dus ook aan de orde. Temidden van de tegenslagen en irritatie, volhouden en doorgaan. Ook in tijden van tegenslagen in het leven moeten we blijven geloven en vertrouwen op Gods voorzienigheid. De moed niet opgeven. ‘We have to run the race till the end,’ zegt St.-Paulus. Dat hebben we ook gedaan. Ondanks we zijn afgedwaald van de weg hebben we uiteindelijk de wandeling volbracht.
Mi weri! Moe arriveerden we bij een beach in St.-Anne maar helaas konden we alleen genieten van de zee zonder een duikje te nemen. Als we het wisten haden we beachkleding meegenomen. Wat erg. het zou ons zeker goed hebben gedaan na zo’n lange reis in de zon.

Eucharistieviering: ‘Who do you love?’
In de middag uren gingen we weer richting Noord naar de gastparochie in St.-Pierre. Aldaar was de Eucharistieviering in de chapel van Chemien Neef Community. Aartsbisschop Kenneth Richards van het bisdom van Kingston was de celebrant. De boodschap was een duidelijke oproep voor reflectie: ‘Who do you love: God or the pleasures of this world.’ Hij bad voor bekering en de genade van de heilige geest, voor een nieuwe zalving om van God te houden bovenal en Hem de eerste plaats te geven in ons leven.
Uiteindeljk waren we tegen 22:15 uur, erg vermoeid thuis, afgemat na een lange dag vanaf 7:00 ‘s morgens. Liggend op bed weerklonken de woorden van aartsbisschop Richards: ‘Do you really love the Lord or the pleasures of this world. Even the disciples struggled in their call to follow Jesus but left everything behind. Are you willing to do that and place Jesus first?’

OMHOOG Jaargang 62, editie 28, 15 juli 2018Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: