Youth transforming the Caribbean family

Door: Paul Tjon Kiem Sang –

Amoris Laetitia
Op maandag 9 juli vertrekt een kleine delegatie van vijf personen richting Martinique, waar dit jaar Youth Assembly van de Antilliaanse Bisschoppenconferentie wordt gehouden. Gerda Misidjang, manager van Dienst GCC, leidt de groep van vier jongeren, die met de bus eerst reist naar Cayenne en daarna met Air France de reis voortzet naar het Aartsbisdom Fort-de-France. Honderden jongeren uit heel de regio zullen dit weekend de reis maken naar Martinique, waar de assembly op dinsdag 10 juli van start gaat.

“Youth transforming the Caribbean family” is het thema deze keer voor de Youth Assembly, welke in feite neerkomt op de regionale jongerendagen van de Caribbean. De post-synodale apostolische exhortatie Amoris Laetitia van paus Franciscus is de bron voor de discussies en presentaties van deze bijna twee weken durende bijeenkomst. Amoris Laetitia heeft op vele plaatsen in de wereld nogal wat stof doen opwaaien vanwege vermeende uitspraken van de paus daarin over gescheiden en hertrouwde katholieken en hun recht op het ontvangen van communie. Hoewel dat onderwerp inderdaad aan de kaak wordt gesteld in het document, is het eigenlijk jammer dat men zich vrijwel helemaal alleen daarop focust, terwijl het document een van de meest waardevolle kerkelijke bijdragen is aan het huwelijks- en gezinsleven sinds Familiaris Consortio van Johannes Paulus Ii.

‘Gebroken gezinnen’
De bisschoppen van de AEC hebben er goed aan gedaan om dit document te bespreken met hun jongeren. Paus Franciscus besteedt in Amoris Laetitia ruime aandacht aan ‘gebroken gezinnen’ of ‘eenouder gezinnen’ en de impact daarvan op de wijze waarop de jonge generatie wordt opgevoed en gesocialiseerd. Deze realiteiten van het huwelijks- en gezinsleven is veelal de realiteit van de Caribbean. De termen waarmee deze realiteiten worden aangeduid behoeven wel een kritische beschouwing.

Maar al te vaak wordt het Caribische – en dus ook het Surinaamse – samen leven beschreven als gekenmerkt te zijn door ‘gebroken gezinnen.’ Wat is eigenlijk een gebroken gezin? Wat is überhaupt een ‘gezin’? In hoeverre is het beeld dat wij hebben van een gezin gevormd door waarden en normen uit een cultuur die van oorsprong niet de onze is? En waarom hebben wij die waarden en normen aangenomen als maatstaf voor onze samenleving, die grotendeels bestaat uit culturen met een Aziatische of Afrikaanse oorsprong?

Nog afgezien van de wijze waarop wij samenlevingsvormen beoordelen op basis van allochtone waarden en normen, heeft de term waarmee wij de beschrijving doen reeds een ongezond effect. Hoe draagt het bij aan de gezonde opvoeding van een kind als hij/zij van kleinsaf aan van de samenleving hoort dat het huis waaruit hij/zij komt ‘gebroken’ is? ‘Gebroken’ heeft bijna per definitie een negatieve impact. Het duidt op een situatie die niet gewenst is, want het moet ‘heel’ zijn. Een kind dat heel zijn leven heeft moeten horen dat hij komt uit een ‘gebroken’ situatie, zal hij hoogstwaarschijnlijk voor de rest van zijn leven met een breuk rondlopen.

Realiteit vol van leven
Het is een behoorlijke uitdaging om op de eerste plaats te beginnen de samenleving te aanvaarden zoals die is: de werkelijkheid zonder vooroordeel, zonder kwalificatie of categorisatie te beschouwen en te aanvaarden. En wanneer wij daarna die willen beschrijven, zoveel als mogelijk te proberen geen beschamende of denigrerende termen daarvoor te gebruiken. Wij hebben er kennelijk allemaal last van om een door mensen bepaalde norm van perfectie te zoeken op plaatsen en manieren waar dat onmogelijk is.

Hopelijk slagen de bisschoppen van de AEC erin om bij de jongere generatie van Caribbean burgers die ombuiging op gang te brengen: met andere ogen kijken naar de realiteit waaruit zij komen en waarin zij leven. En die realiteit op de eerste plaats gaan waarderen, want het zit vol van leven. Leven dat door God geschonken is. Leven dat kleurrijk is. Leven dat anders is. Leven dat misschien volgens andere, autochtone waarden en normen beoordeeld en beschreven moet worden.

OMHOOG Jaargang 62, editie 27, 08 juli 2018

A1-Youth transforming the Caribbean family-27-0807



Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: