Grote viering Festa Junina bij Nossa Senhora de Nazaré

Door Charles Chang –

Cutureel feest
Na maanden van bespreken en voorbereiden is het nu zover. Op zaterdag 30 juni wordt Festa Junina voor de tweede keer gevierd in de parochie van de Nossa Senhora de Nazaré aan de Jozef Israëlstraat 86. Oorspronkelijk was het Junifeest een katholiek feest dat ter ere van Johannes de Doper werd gehouden, vandaar de tweede naam Festa de São João. De twee andere heiligen die ook tijdens Festa Junina worden geëerd, zijn St.-Antonius en St.-Petrus. Onder invloed van de inheemse en Afrikaanse culturen veranderde Festa Junina in een cultureel feest met typisch Braziliaanse elementen.

Quadrilha
In de vroegere dagen werd hiermee de oogst gevierd, want in juni begint de winter in het zuiden van Brazilië en in het noorden de regentijd. Begonnen als een country feest – dat op sommige plaatsen nog doorgaat in juli – spreidde dit feest zich ook uit naar de stedelijke gebieden.
Vandaar dat Festa Junina nog altijd de karakteristieken heeft van een boiti feest. De gasten en dansers komen gekleed als caipiras of boeren. Op het platteland was er vroeger geen elektriciteit en buiten was het koud, vandaar de traditie om altijd een groot kampvuur te hebben bij dit feest. Hoogtepunt is de quadrilha, een folkloristische dans door bijkans dertig personen.

Entreevrij
Jongeren van de parochie zijn reeds vijf maanden bezig met oefenen. Timing, gelijkmatigheid en kennis van de muziek zijn enkele van de moeilijkheden. Voorafgaande aan deze groepsdans is er altijd een schetsje van een huwelijk. “Met dit culturele feest willen we onze warme gastvrijheid tonen; een ieder is welkom!” zegt pater Ricardo Carvalho over de entreevrije avond. Zijn grootste zorg is dat het regent. Het feest werd vorig jaar goed bezocht.

OMHOOG Jaargang 62, editie 25, 24 juni 2018.

A3-Grote viering Festa Junina-afb2-25-2406Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , , , ,

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: