Wees slechts de zaaier

Door Rosanda Courtar –

Boodschap delen vanuit liefde
Ik ben zó dankbaar dat ik andere communicatiepersonen heb leren kennen! Gezeten aan de smakelijke Surinaamse lunch, in de schaduw van de bomen in de bisschopstuin, liet ik de dag de revue passeren. De ruim 40 dames en heren spraken enthousiast over hun deelname aan de eerste media- en communicatieconferentie van het Rooms-Katholiek Bisdom Paramaribo op zaterdag 2 juni jl. De conferentie gaf praktische tools aan personen die binnen hun parochie of kerkelijke instelling met media en communicatie bezig zijn of die dat in de toekomst willen doen.
Het bijzondere was dat het niet gewoon een communicatieconferentie was, maar dat er steeds een link werd gelegd naar ons christen-zijn, het rooms-katholieke geloof en het uitdragen van Gods Woord. Dit werd het meest duidelijk in de workshop onder leiding van diaken Sonny Waterberg. Hij gaf aan dat je als communicatiepersoon de boodschap van God vanuit liefde moet delen niet alleen met rooms-katholieke broeders en -zusters, maar ook met andersgelovigen.

Persoonlijke relatie met God
‘Maar jij moet slechts de zaaier zijn van het Woord. Je moet je niet druk maken over het plantje dat moet gaan groeien. Dat is niet jouw taak. Dat is Gods taak. God zal er zelf voor zorgen dat wat jij gezaaid hebt bij de ontvanger op Zijn tijd en Zijn wijze zal bloeien,’ vertelde diaken Sonny vol overtuiging. ‘Een voorwaarde om het Woord van God en niet je eigen woord te delen via de media is door op zoek te gaan naar kennis. Wat je niet hebt kun je niet geven.’
Een persoonlijke relatie met God en het laten nalezen van je teksten door een priester of diaken kunnen helpen het Woord juist te vertolken. ‘Ik ben nu nog helemaal high van de tweede sessie bij diaken Waterberg’, zei een van de deelnemers uren later aan een ander.

Vind ik leuk! Delen!
‘Ik zag allerlei Whatsapp-statussen veranderen. Het leek alsof iedereen bij die conferentie was’, merkte een deelnemer van de conferentie op. Blijkbaar hadden de vele Whatsapp- en Facebookstatussen die als opdracht werden gemaakt in de workshop praktisch gebruik van sociale media, flink de aandacht getrokken van andere kerkgenoten. De mediawerkers kwamen gewapend met mobiele telefoon en laptops naar deze workshop en konden hun familie en vrienden laten delen in de mooie leermomenten van die dag.
Het feit dat het event een eigen hashtag (#) had, was voor degenen die veel met sociale media bezig zijn echt een hit! Hashtags worden wereldwijd gebruikt om op internet te communiceren over grote events. Ze helpen om berichten over dezelfde onderwerpen te filteren en maken het makkelijker die informatie (terug) te vinden.
We leerden ook over het belang van een selfie als christelijke mediawerker. Maak eens een selfie in de kerk en laat zo je eigen identiteit spreken. ‘De sessie rond sociale media maakt dat ik het gebruik ervan zal heroverwegen’, zei een collega-mediawerker later.

Kraka
Naast de twee genoemde workshops waren er nog de workshops communicatie en samenwerking, waarin werd opgeroepen om anderen met wie we samenwerken in liefde te ondersteunen op de gebieden waarin zij dat nodig hebben vanuit de vragen ‘wat wil de persoon’ en ‘wat kan de persoon’.
Het doel van de workshop praktische tips voor het schrijven van artikelen en berichten is om mensen aan te zetten (vaker) te schrijven over thema’s in onze parochies of kerkelijke instellingen.
Dit artikel is ontstaan naar aanleiding van deze workshop. We danken het R.K. Bisdom voor deze waardevolle bijscholing en we hebben een flinke kraka gekregen om frequenter en liefdevol te communiceren vanuit Gods Woord.

OMHOOG Jaargang 62, editie 24, 17 juni 2018

 Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: