170e geboortedag pater Franciscus Jordan

Door Paul Djoenerie en Jos Steeman, SLS –

Jan Baptist Jordan
De Salvatoriaanse Lekengemeenschap in Suriname (SLS) laat weten, dat op zaterdag 16 juni de 170e geboortedag van pater Franciscus Jordan wordt herdacht. Hij is de stichter van de salvatorianen, de salvatorianessen en de salvatoriaanse leken, die samen de salvatoriaanse familie vormen.
Hij werd op 16 juni 1848 in Gurtweil (Duitsland) geboren als Jan Baptist Jordan in een gezin van drie kinderen. Reeds op jonge leeftijd kreeg hij medeverantwoordelijkheid in de zorg voor het gezin. Wat armoede is, heeft hij sinds zijn kinderjaren aan den lijve ondervonden. Zijn vader was namelijk door een ongeval met de paarden van zijn werkgever voor het leven invalide geraakt.

Roeping
Na een niet gemakkelijke jeugd en het afronden van de ambachtsschool werd de jonge Jordan decoratieschilder. Zo rond zijn 21e levensjaar was de innerlijke roep tot het priesterschap nog steeds aanwezig, maar de beperkte financiële mogelijkheden beletten hem zijn roeping te volgen. Daarnaast had hij een zwak gestel, waardoor hij werd afgekeurd voor de militaire dienst.
Na het volgen van privélessen bij twee priesters kon hij zich in 1870 inschrijven op het gymnasium. Wiskunde was niet zijn gave, maar op het eindexamen in 1874 bood hij een opstel aan in acht talen. Een groter bewijs van zijn aanleg voor talen is waarschijnlijk niet mogelijk. In oktober van dat jaar ging hij naar de universiteit om theologie te studeren en op 21 juli 1878 werd hij tot priester gewijd.
Een wetenschappelijke loopbaan versmadend, is hij toen zijn echte roeping gaan volgen, namelijk het stichten van een orde met als doel de tekst van Joh. 17, 3: Dit is het eeuwige leven, dat ze U kennen, de enige ware God en Hem die Gij gezonden hebt, Jezus Christus.

2018 Jordanjaar
Op 8 december 1881, de feestdag van de onbevlekte ontvangenis van de Maagd Maria, stichtte hij de Sociëteit van de Goddelijke Heiland (salvatorianen) en zeven jaar later in 1888 de Congregatie van de Zusters van de Goddelijke Heiland (salvatorianessen). Hij overleed op 8 september in Tafers (Zwitserland).
Aardige bijzonderheid… De provinciaals van de Europese salvatorianen besloten onlangs over te gaan tot de aankoop van het geboortehuis van pater Jordan. Het is de bedoeling om hier een salvatoriaanse stichting onder te brengen.
Van 13 augustus tot 9 september dit jaar wordt in München (Duitsland) het 19e Generale Kapittel van de salvatorianen gehouden. Aan het einde hiervan zal er een bedevaart worden ondernomen naar belangrijke plaatsen uit het leven van Pater Jordan. Zo wordt Gurtweil aangedaan als zijn geboorteplaats, Freiburg als de plaats waar hij studeerde en Tafers (Zwitserland) waar Pater Jordan op 8 september 1918 overleed en tot 1956 begraven lag. In dat jaar werd zijn graf namelijk overgebracht naar het moederhuis in Rome. Zo kan het jaar 2018 dus met recht een Jordanjaar worden genoemd: 170e geboortedag en 100e sterfdag!

OMHOOG Jaargang 62, editie 24, 17 juni 2018.

A3-170e geboortedag pater Franciscus Jordan-24-1706Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: