Hoop en vertrouwen communiceren in onze tijd

Door Melvin Mackintosh –

Conferentie Kerk & Communicatie
‘Hoop en vertrouwen communiceren in onze tijd’, dat was de titel van de presentatie bij aanvang van de eerste conferentie Kerk & Communicatie afgelopen zaterdag 2 juni. ‘De titel was het thema voor Wereldcommunicatiedag 2017,’ zei de presentator, ‘maar het dekt de lading van vandaag helemaal.’ De katholieke kerk heeft een waardevolle boodschap voor de samenleving, een die eeuwenoud is maar nog steeds valide. Een die hoop en vertrouwen geeft.
De Mgr. De Bekkerzaal in het bisschopshuis was vol met meer dan veertig vertegenwoordigers van parochies en kerkelijke instellingen om samen na te denken over communicatie in ons bisdom en het gebruik van nieuwe media voor evangelisatie. Enkele personen moesten achterin de zaal staan, omdat alle stoelen bezet waren.
Voor het evenement waren uitnodigingen gestuurd naar alle parochies en kerkelijke instellingen binnen het bisdom. Gemikt werd op communicators, personen die zich binnen de organisaties bezighouden met media en communicatie of daarvoor belangstelling hebben. Maar ook voorzitters en bestuursleden zijn ingegaan op de uitnodiging.
Pater Kumar Irudayasamy SDS, lid van de werkgroep media & communicatie, deed het openingsgebed. ‘ Het hele boek Handelingen is een verslag van de communicatie van Gods Heilige Geest in de begintijd van de kerk,’ zei pater. ‘De Heilige Geest is altijd bij ons. Laat de Heilige Geest ons dan dienen als voorbeeld in onze communicatie met elkaar en onze medemensen.’

Nieuwe missionaire geest
In de introductie werd meer informatie gegeven over de pastorale brief van de Antilliaanse Bisschoppenconferentie (AEC) getiteld ‘Nieuwe wegen van kerk-zijn in een digitale omgeving’. Deze pastorale brief vormt de basis voor een nieuwe aanpak van communicatie in ons bisdom.
In deze pastorale brief erkennen de bisschoppen van het Caribisch Gebied, waaronder Mgr. Karel Choennie, dat ‘wij moeten werken aan een nieuwe missionaire geest, gebaseerd op participatie, dialoog en samenwerking, willen wij tot het hart en de ziel van onze Caribische gemeenschap geraken’.
‘Nieuwe wegen van kerk-zijn in een digitale omgeving’ biedt handvatten voor het samenstellen en introduceren van een integraal pastoraal communicatieplan voor elk bisdom, ruimte latend voor karakteristieken van elke natie in het Caribisch Gebied.
De werkgroep media & communicatie van het bisdom presenteerde ook een routekaart waarin drie belangrijke actiepunten: het effectiever distribueren van nieuws via de bestaande communicatiemiddelen van het bisdom via een centraal media-informatiepunt (CMI), bekendheid geven aan de pastorale brief ‘Nieuwe wegen van kerk-zijn in een digitale omgeving’ en het implementeren van een integraal pastoraal communicatieplan (IPCP) voor ons bisdom.
Na de presentatie gingen de workshops van start. De aanwezigen, verdeeld in vier groepen, hanteerden een roulatiesysteem zodat iedereen participeerde in een 45 minuten durende workshop. De onderwerpen van de workshops waren: communiceren vanuit het Woord van God, praktische tips voor gebruik sociale media voor evangelisatie, het schrijven van artikelen en verslagen, communicatie en samenwerking.

Vanuit het Woord van God
‘Ik heb geprobeerd mensen uit te leggen dat het Woord van God Jezus zelf is,’ vertelde diaken Sonny Waterberg na afloop. Hij verzorgde de workshop communiceren vanuit het Woord van God. ‘ Uit het Johannesevangelie blijkt dat Jezus de Zoon van God en het Woord van God is. Als we niet in Jezus Christus geloven, dan gaan we niet in het Woord van God kunnen geloven. Jezus heeft niks anders gezegd dan wat Hij van Zijn Vader gehoord heeft.’
Diaken Waterberg is van mening dat wij als communicators (mediawerkers) een persoonlijke relatie moeten hebben met Jezus Christus. Als wij die relatie niet hebben zullen we niet in staat zijn om het te begrijpen en om anderen te overtuigen dat Jezus het Woord is.

Praktische tips
Donaghy Malone, directeur van Callot Training & Consultancy, verzorgde de workshop praktische tips voor gebruik van sociale media. Hij ging in op de etiquette van sociale media, de populaire Whatsapp en Facebook, waarna iedere deelnemer zijn eigen mobiel kon gebruiken voor de praktische tips. Deelnemers verbaasden zich over de vele mogelijkheden van deze sociale media-apps.
In de workshop praktische tips voor het schrijven van artikelen ging Paul Tjon Kiem Sang, hoofdredacteur van Omhoog, allereerst in op het samenstellen van het weekblad van het r.-k. Bisdom Paramaribo, dat nu zijn 62e jaargang beleeft en sinds kort ook online is. Daarna gaf hij aan de hand van voorbeelden tips om artikelen te schrijven en lezers te boeien.
Marciano Lie A Young, directeur/eigenaar van Pragmatic nv, een training- en consultancybedrijf, nam de workshop communicatie en samenwerking voor zijn rekening. Hij ging in op het effectiever communiceren, het aandachtig luisteren naar de ander, het doorvragen en gerichter antwoord geven. Voor wat samenwerking betreft, liet hij de deelnemers nadenken over hun opstelling en gaf tips over hoe samenwerking te bevorderen.

One cannot not communicate
‘Mijn complimenten’ was de eerste reactie van Angela Gorré van de St.-Alfonsusparochie. Ze waren er met zijn drieën uit de parochie. ‘Ik had dit niet verwacht, de workshops hebben me aan het denken gezet.’ Angela vertelde dat zij bepaalde tips al kende en gebruikte. Toch heeft de conferentie toegevoegde waarde gehad voor haar. Het mocht volgens haar best wat langer duren, ‘want in een workshop van 45 minuten blijven er nog zoveel vragen hangen’.
Truus Warsodikromo van Maria ten Hemelopneming in Witsanti: ‘De tijd was te kort, hoor. Er is veel te leren en veel te doen’. Truus gaf aan dat de workshop communiceren vanuit het Woord van God een eye-opener was. ‘Diaken Sonny heeft op een sublieme wijze inzicht gegeven in ons werk en onze opdracht om missionair te zijn.’
In een slotwoord benadrukte Mgr. Choennie de reden voor het discussiëren over media en communicatie. Hij haalde een citaat aan: One cannot not communicate en illustreerde dat met simpele voorbeelden. Het kwam erop neer dat ook wanneer wij niet actief een bericht uitzenden, niets uit onze mond komt of niets schrijven, wij toch communiceren. ‘Is het dan niet goed dat wij nadenken hoe wij beter en effectiever kunnen communiceren?’ vroeg de bisschop zijn gehoor. Hij dankte eenieder die ingegaan was op de uitnodiging voor deze conferentie. Na de zegening liet eenieder zich in de tuin van het bisschopshuis de lunch goed smaken.

OMHOOG Jaargang 62, editie 23, 10 juni 2018Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: