De nachtwake

Door Duncan Pinas –

Avond van barmhartigheid
Als jonge kerkganger kan ik mij nog herinneren dat bij iedere mededeling aan het eind van de Heilige Mis over een nachtwake ik mijn mond optrok en een lakse houding aannam. Echter, dit veranderde ongeveer twee jaren terug bij de Wereld Jongeren Dagen (WJD) in Polen 2016.
In het voorprogramma van de WJD was er een avond van barmhartigheid. Deze avond van barmhartigheid was er een van aanbidding van het Heilig Sacrament met een zeer toepasselijke preek en ook de gelegenheid tot de biecht.
Het moment toen de acolieten en de priesters de kapel binnenkwamen met het Allerheiligste moest ik een traantje vegen net als vele anderen die op pelgrim waren. Het gevoel dat in mij omging is zeer moeilijk neer te pennen, maar gelooft u mij, ik voelde dat de Heer aanwezig was!
De rustige muziek was ook helemaal op haar plaats. Dit was een van de mooie, geweldige en sacrale momenten die ik meemaakte tijdens de pelgrimstocht. Ik voelde me blij van binnen. Ik voelde me vergeven. Immers bij het uitstallen van het Allerheiligste heb ik mijn hart kunnen luchten naar God toe. Ik heb hem kunnen danken, maar ook gebeden voor mezelf, familie, zieken, de wereld en alles wat in mij opkwam op dat moment.

Huiswerk
Als groep (jonge pelgrims uit Suriname) waren wij het met elkaar eens dat de groep niet uit elkaar moest gaan, maar dat wij vaker bijeen moesten komen en deze avonden organiseren voor onszelf en ook voor andere jongeren binnen het bisdom. Ja, daar zaten we bij de WYD-vigil met onze kaarsen in de hand waar wij deze afspraak maakten. Dat was ook een mooi moment om niet te vergeten. Maar het zijn bij woorden en gedachten gebleven, want een bijeenkomst hebben wij na bijkans twee jaar nog steeds niet georganiseerd.
Dat het nu wel tijd wordt werd mij duidelijk toen ik enkele weken terug naar een medisch diagnostisch centrum ging om een röntgenfoto te laten maken van mijn knie die opgezet was en pijn deed. Daar ontmoette ik mevrouw Dorothy Amier die ons ten tijde van de WJD voorbereidde.
Zij hield mij voor wat het nut en effect is van de aanbidding en nachtwake: “Het is in Gods aanwezigheid vertoeven en zo geen kans geven aan de duivel om zijn slag te slaan”. Ook gaf zij aan wat de groep voor onszelf kan betekenen en voor andere jongeren. Ik kreeg huiswerk mee om hierover na te denken met de groep en allereerst een artikel te schrijven over mijn ervaring. Voor ons is het reden genoeg zo’n avond te organiseren: wij hebben elkaar immers al tien maanden niet gezien.

OMHOOG Jaargang 62, editie 19, 13 mei 2018

A3-De nachtwake-afb2-18-0605Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: