Singineti bij de Heilige Familieparochie

door Florence Gemert-Ethard –

Surinamisering
Het is in onze katholieke kerken jarenlang een traditie geweest om ieder jaar op de avond van Goede Vrijdag de kruisweg met de veertien staties te bidden. In 1997 hadden de leden van de liturgiegroep van de H. Familieparochie de behoefte om een Goede Vrijdag-herdenking te introduceren die typisch Surinaams zou zijn. De bekende Surinaamse singineti heeft toen model gestaan voor de nieuwe vorm.
De heer Vonsee nam het initiatief om deze singineti te coördineren. Er werd een werkcomité gevormd om de eerste dienst voor te bereiden en in hetzelfde jaar werd in de parochiezaal de eerste Goede Vrijdag singineti gehouden met als thema De 7 kruiswoorden van Christus. De orde van dienst bestond uit: een inleiding, gebeden, liederen en overwegingen rond het gekozen thema. Ook werden de overledenen van het voorbije jaar herdacht.
Voor die avond werd een verzameling echte Surinaamse singinetiliederen geselecteerd en in gestencilde vorm tijdens de singineti gebruikt. Tien jaren lang is de heer Vonsee coördinator geweest van deze singineti tot ik in 2009 van hem overnam.

Singinetiboekje
Tegenwoordig wordt er gezongen uit een boekje dat speciaal voor de singineti werd samengesteld. Het eerste singinetiboekje werd uitgebracht in 2010. In 2017 werd de herziene uitgave van het singinetiboekje uitgebracht.
De singineti wordt ieder jaar goed bezocht door parochieleden van verschillende parochies maar ook door nabestaanden van overledenen in het voorbije jaar. De singineti van Goede Vrijdag wordt gehouden net zoals wij Surinamers dat gewend zijn te doen bij een sterfgeval. Zo zijn er een drankje en een snack, maar ook de sukretji ontbreekt niet.

Dankwoord
De singineti van vrijdag 30 maart 2018 was druk bezocht. Er was aan deze singineti een extra tintje. De gasten krijgen altijd een een kaars en presentje mee, maar dit jaar was het een kruis waarin het thema van dit jaar ‘een rotsvast vertrouwen’ was verwerkt.
Wij zijn dankbaar dat we deze singineti ieder jaar kunnen houden ondanks de situatie in het land. Dit wordt steeds mogelijk gemaakt door de verschillende sponsors. Ik maak gelijk gebruik van de gelegenheid eenieder te bedanken die op welke manier dan ook ertoe bijdraagt dat deze dag altijd geslaagd is. Namens de leden van de singinetigroep van de Heilige Familieparochie dank ik u allen heel hartelijk.

OMHOOG Jaargang 62, editie 14, 08 april 2018

A3-Singineti bij de Heilige Familie-afb1-14-0804Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: