Processie ‘Domingo de ramos’ geslaagd ondanks regen

door Charles Chang –

Onophoudelijke regen
Gelukkig ging de Chinees niet zo vroeg open op de zondagmorgen. Afgelopen Palmzondag om 15 minuten over acht hield pater Ricardo een kort gebed voor de gesloten deur van een Chinese winkel aan de overkant van de Hakrinbank, op de hoek van de Pluto-en Anamoestraat.
Hierna kwam de processie met zang en versierde palmtakken in beweging. Voorin liep Andre die Jezus voorstelde. Naast de jongeman liep een mini-paard mee in plaats van een ezel zoals dat in werkelijkheid gebeurde toen Jezus de stad Jeruzalem binnenkwam na veertig dagen te hebben doorgebracht in de woestijn.
Het groepje had naast de politiebegeleiding nog een extra begeleiding: een onophoudelijke regen. Toch weerhield dit de mensen niet om mee te doen aan deze processie voor Domingo de ramos (lees: hamos) oftewel Palmzondag.

Nossa Senhora de Nazaré
Behalve kinderen, jongeren en volwassenen waren er ook enkele zestigplussers bij. In priesterkleding liep ook mee pater Ademar, terwijl frater Josivan gekleed was in een zwarte toga, het oorspronkelijke missiekleed van de redemptoristen.
Door de regen en het tijdstip van de dag had de politie nauwelijks werk en had de processie een vlot verloop. Onderweg sloten enkele personen zich aan bij de groep, waardoor het aantal opliep naar circa dertig. Bij het eindpunt, de kerk van Nossa Senhora de Nazaré aan de Jozef Israëlstraat, werd aan weerszijden van de ingang twee grote palmtakken gehesen als een symbolische poort.
Op dat moment ontstond er een twijfel over iets: “Mag het paard ook naar binnen?” vroeg een medewerker aan pater Ademar. “Zeker!” zei deze en met dit gebaar symboliseerde de volle kerk voor enkele momenten de stad Jeruzalem. Na een verwelkoming vertrokken de politie en The Mini Horse Stables, de eigenaar van het mini-paard. Voor die dag was de Braziliaanse kerk drie keer zo vol in vergelijking met een reguliere zondag.

OMHOOG Jaargang 62, editie 13, 01 april 2018Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: