Mgr. Sudarso op bedevaartsoord Batavia

door Stichting Devotie Petrus Donders –

Herkenning
Op maandag 19 maart jl. werden Mgr. Aloysius Sudarso, aartsbisschop van Palembang, en zijn delegatie bij Coppenamepunt opgewacht door een vertegenwoordiging van het bestuur van Stichting Devotie Petrus Donders voor een bezoek aan het bedevaartsoord Batavia. Rond 10 uur in de ochtend stapten 18 personen in de boot voor een vlotte tocht over de rivier. Er waaide een flinke bries.
Mgr. Sudarso merkte op dat hij in zijn bisdom over twee of iets meer van gelijksoortige boten beschikt waarmee hij en/of zijn pastorale medewerkers regelmatig de geloofsgemeenschappen in de dorpen langs de rivieren bezoeken.
Op Batavia kreeg de delegatie korte informatie over de activiteiten van de stichting, de geschiedenis van Batavia met zijn bewoners, de melaatsen en Petrus Donders die de ernstig zieke melaatsen liefdevol verzorgde. De aartsbisschop is bekend met de Heilige pater Damiaan (België) die ook intens voor melaatsen heeft gezorgd. De delegatie kreeg ook een rondleiding in het museum.

Drie talen
Net als bij de maandelijkse bedevaarten is er een kruisweg gehouden die eindigde bij de 14e statie, de plaats waar Zalige Petrus Donders daags na zijn overlijden op 14 januari 1887 werd begraven. Er werd ook een heilige mis gehouden in – misschien een unicum voor Batavia – drie talen: Nederlands, Engels en Javaans. Pater Fransiskus Mistrianto CM, pastoor van de St.-Jozefkerk te Copieweg, was de concelebrant en vertaalde waar nodig uit het Javaans naar het Nederlands.
Mgr. Sudarso zei in zijn dankwoord dat het voor hem een voorrecht was om op de feestdag van de H. Jozef, bruidegom van de Heilige Maagd Maria, de heilige mis op te dragen op Batavia. Heilige Jozef heeft heel veel gedaan voor zijn gezin en de aartsbisschop stelt hem, een eenvoudige man, als voorbeeld voor onze gezinnen en kinderen.
De openingsriten, de gebeden en de lezingen van de dag werden gedaan in de Javaanse taal; via blaadjes konden de aanwezigen die de taal niet machtig waren, de dienst ook goed volgen.

Voorbeeld en inspiratie
In zijn preek sprak Mgr. Sudarso de hoop uit dat op deze heilige plaats ons geloof en ons hart mogen opbloeien, ook die van de hongerige zielen, en dat vele jongeren de spiritualiteit mogen vinden die zij zoeken. De monseigneur wenst ook dat de kerk in Suriname een goed voorbeeld mag zijn voor alle mensen en dat priesters en religieuzen in het bisdom een inspiratie vormen voor met name de jongeren.
Rond half 3 was de delegatie terug op Coppenamepunt om haar reis voort te zetten naar Nieuw Nickerie. Na de drukke zondag met de prachtige eucharistieviering in de kathedrale basiliek en een groots kennismakingsbezoek aan de St.-Jozefparochie te Copieweg, was het bezoek aan het bedevaartsoord Batavia een welkome verpozing in het drukke schema van Mgr. Aloysius Sudarso.

Reacties
– Mgr. Aloysius Sudarso: I pray this Peter Donders shrine becomes a place for pilgrimage to explore the source of spirituality for all the people. I hope many youth will learn from Pater Peter Donders to help many people in need. I hope the shrine will help to develop deep spiritual life of the church. God bless!
– Sr. M. Henrika FCh (Indonesia): Thanks for all kindness for us. I hope this place becomes a place for prayer and brings a lot of blessing.
– Mooie plek en ik voel me thuis hier. Rustig en heel goed om rustig te bidden zonder lawaai. Ik zal proberen mijn gezin ook hier te laten komen. Historische plaats van de katholieke kerk.
– Vóór de jaren 80 ben ik hier op Batavia geweest met pater Mulder. Er is heel veel veranderd, Het is een positieve ontwikkeling. It was a pleasure to be here. Tot weerziens, Batavia!

OMHOOG Jaargang 62, editie 14, 08 april 2018



Categorieën:geloof en leven, petrus donders

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: