Aartsbisschop van Palembang in de kathedrale basiliek

Door Lucien Chin A Foeng –

Indonesië
Hoe hard ik mijn best ook deed, ik kon me niet herinneren ooit een bisschop van Javaanse afkomst te hebben gezien achter de katheder in onze kathedrale basiliek in Paramaribo. Maar op zondag 18 maart jl. was hij er.
Mgr. Aloysius Soedarso, aartsbisschop van Palembang Indonesië, in prachtig paars gewaad, de liturgische kleur van de veertigdagentijd, mocht een behoorlijk gevulde kathedraal toespreken in het Engels en later in zijn eigen taal.
Pater Fransiskus Mistrianto CM, ook uit Indonesië, straks een jaar werkzaam in ons bisdom en het Nederlands al aardig machtig, was de tolk en medecelebrant. Ook Mgr. Karel Choennie was aanwezig.

Werkers in de wijngaard
Ik vond het persoonlijk jammer dat de grote kerk niet voller was tijdens deze eucharistieviering als een warm welkom voor deze aartsbisschop die ons bisdom gaat helpen het priestertekort het hoofd te bieden.
Natuurlijk is de meest ideale situatie priesters van eigen bodem, maar als dat nog niet voldoende ingevuld kan worden hebben we geen andere keus dan onze deuren open te gooien voor geestelijken uit andere bevriende landen, zoals Brazilië, Nigeria en nu ook Indonesië. De ‘pilot’ met pater Fransiskus is tot nog toe goed gelukt en als het even meezit mogen we binnenkort nog meer priesters uit het verre Indonesië tegemoetzien. Welkome arbeiders in de Surinaamse wijngaard van onze Heer en Heiland.

Zelfstandig bisdom
Een leuk detail uit de toespraak van Mgr. Soedarso was zijn verhaal dat hij ooit moslim was, maar zich tot het katholicisme bekeerde en priester werd. Het enorm uitgestrekte Indonesië van vele honderden eilanden is vooral een seculiere moslimstaat. Een magere 5% van de bevolking is katholiek.
Palembang is een vrij zelfstandig bisdom met eigen scholen, ziekenhuizen en zelfs een eigen universiteit. Mgr. Choennie merkte dan ook op dat we nog veel onze Palembangse vrienden kunnen leren! Na de mooie viering was er in het paviljoen gelegenheid om kennis te maken met de aartsbisschop.

OMHOOG Jaargang 62, editie 13, 01 april 2018Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Prachtige impressie!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: