Wereldgebedsdag 2018; Suriname themaland

Door Rabia Raghoebar –

Wereldgebedsdag
Wereldwijd is er op 2 maart jl. in 170 landen gebeden voor Suriname. In Suriname zijn er in 21 kerken diensten gehouden in verband met Wereldgebedsdag. De uitvoering hiervan lag in handen van het Surinaams Comité Wereldgebedsdag (WGB-Suriname). In 2012 werd in New York op de internationale conferentie van Wereldgebedsdag Suriname gekozen als themaland voor 2018.
De voorbereidingen voor WGB-2018 zijn gestart vanaf april 2015. Verschillende organisaties, vrouwen van de christelijke denominaties, etnische groepen hebben meegedaan met de voorbereidingen. Er zijn werkgroepen gevormd voor het schrijven van de liturgie. Er zijn ook verschillende workshops gehouden hierover.

Muziek
Op uitnodiging van WGB-Suriname hebben enkele bekende Surinamers hun bijdrage geleverd aan deze viering. Herman Snijders heeft het themalied ‘San Gado Du /Genesis 1:31’ (tekst en muziek) geschreven. Het kinderthemalied ‘Mi Môi Kondre’ is gecomponeerd door Reza Karg (tekst en muziek). Mavis Noordwijk componeerde ‘Creator of the World/Genesis 1:31’ (tekst en muziek).
Noordwijk heeft op verzoek van het comité geparticipeerd aan enkele workshops in Zwitserland en verschillende steden in Duitsland in voorbereiding op de Wereldgebedsdag. Het was een prachtige uitwisseling. Heel mooi was het om te horen dat de mensen hun best deden om het Sranantongo te spreken bij het oefenen van de liederen. “Dat was een hele mooie ervaring,” gaf zij aan. Tijdens de viering in de basiliek op vrijdag 2 maart heeft Noordwijk het lied zelf ten gehore gebracht, waarbij zij werd begeleid door Eldridge Zaandam op gitaar.

Boek liturgie
De voorplaat van de liturgie WGB-2018 is ontworpen door kunstenares Alice Pomstra–Elmont. Zij is lid van de Hervormde kerk in Lelydorp en op een milieutentoonstelling is zij benaderd om deel te nemen aan het ontwerp van de voorplaat.
Daarop zijn weergegeven de handen die het goddelijke geschenk ontvangen en doorgeven aan de volgende generatie. De groenten en het fruit vertellen dat er genoeg voedsel is in ons land. De blauwe kolibrie, de witte ibis en de ara zijn enkele van de vele vogelsoorten die er zijn in Suriname. De blauwe gifkikker (okopipi) is een van de beschermde diersoorten die alleen in Suriname te vinden is. De rode en gele heliconia’s (palulu) zijn inheemse planten en de majestueuze kankantri is een prachtige reus in ons bos. De Voltzberg is een van de vele granietbergen van ons land. De zeven vrouwen symboliseren alle vrouwen in Suriname. Het getal zeven symboliseert ook de zeven dagen van Gods Schepping.

OMHOOG Jaargang 62, editie 11, 18 maart 2018Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: