Doopviering in Bigi Poika

door diaken Guillaume Karsters – 

Verzoek voor viering
Op zondag 4 maart was het feest in Bigi Poika, een inheemsengemeenschap in het district Para op ongeveer 100 kilometers van Paramaribo. De weg ernaartoe is tot Matta verhard, daarna gaat het over de laterietweg, die redelijk goed is. Met 2 bussen vertrok een delegatie van gelovigen van de Maria Koningin van de Wereld-parochie van Latour, waaronder leden van ons jongerenkoor Based On Gospel (B.O.G.).
De voorbereiding voor deze woord-, doop- en communieviering was sinds vorig jaar gestart. Het begon namelijk met het verzoek dat bij ons op Latour binnenkwam via een vertegenwoordiger van die gemeenschap de heer Harold Jubitane. Ze hadden in geen jaren een kerstviering gehad en zouden het geweldig vinden als ik een viering in Sranantongo kon verzorgen. Het idee trok me aan vanwege de uitdaging en mijn toezegging aan Mgr. Karel Choennie om mij in te zetten voor de r.-k.-kerk in Suriname. Dus kreeg ik na afstemming met enkele pastoors en de bisschop toestemming.

Mooie viering
Het werd een mooie viering waaraan ongeveer 150 gelovigen deelnamen. Ze spraken na afloop hun goedkeuring en blijdschap uit, maar bovenal hun verlangen naar regelmatige vieringen en vooral ook een gelegenheid om hun kinderen te dopen. Dat verlangen werd dan ook vervuld op 4 maart jongstleden. Vanwege de vrije dag op 2 maart vertrok ik met mijn vrouw Vivian en zuster Marijke eerder naar Bigi Poika om de voorbereidingen te doen.
Op de zondagmorgen om 10:00 uur vond de viering plaats. De gemeenschap was goed opgekomen en ik mocht 26 kinderen tussen 1 en 7 jaar dopen en opdragen aan de Heer. De kinderen kregen allemaal een skapuliertje met de beeltenis van Maria om de hals en mochten na de viering een snoepzakje van mijn echtgenote ontvangen.

Hernieuwde en blijvende band
Heel wat mensen hebben geholpen om er een mooie viering van te maken: drie misdienettes, katechist Wilfred Pranaware die een inheems liedje ten gehore bracht, dirigent Dennis Marengo, het jongerenkoor B.O.G., mijn vrouw Vivian en overige medewerkers van Latour; natuurlijk met de medewerking van het dorpshoofd kapitein mevrouw Jagendorst en de heer Harold Jubitane zelf, die het initieel verzoek had gedaan.
Er is vraag naar meer, dus zijn we nu al enthousiast bezig te kijken hoe we regulier woco’s en de katechese voor doopsel voor kinderen van 8 jaar en ouder, EHC en Vormsel ter hand zullen nemen in de komende tijd. Ik vraag daarvoor gebed van de hele Surinaamse christengemeenschap, zodat ook onze broeders en zusters in Bigi Poika een hernieuwde blijvende band mogen hebben met onze r.-k.-kerk. Behalve deze reguliere activiteiten hopen wij ook dat er een nieuw huis van de Heer zal komen, zodat ook zij op een adequate manier de Heer mogen loven en prijzen in een geschikte ruimte.
Moge God ons daartoe zijn zegen geven.

OMHOOG Jaargang 62, editie 11, 18 maart 2018Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: