Wereldgebedsdag 2018: En God zag dat het goed was

Door Jenny Sopawiro –

St.-Andreaskerk, Billiton
Precies om tien voor half zeven op de vrijdagavond van 2 maart jl. kwam ik aan in de pittoresk gelegen St.- Andreaskerk. Ik was er om de viering van Wereldgebedsdag bij te wonen die om half zeven zou beginnen. Het kerkgebouw en de aangrenzende pastorie liggen heel mooi verscholen tussen het groen van enkele vrucht- en sierbomen in het voormalige bauxietstadje Billiton. Vanuit de straat was er al veel bedrijvigheid te bespeuren in en rondom de kerk. Er stond een grote partytent voor de kerk waaronder tafels en stoelen waren opgesteld. Ook liepen dames in verschillende klederdrachten af en aan om kerkbezoekers te ontvangen en naar een plaats in de kerk te begeleiden. Dat gaf mij meteen een warm gevoel van welkom.

De kerk was al voor driekwart gevuld. Nadat ik een papieren Surinaams vlaggetje in mijn hand kreeg toegestopt, kon ik een plaatsje bemachtigen dichtbij het altaar. Die was onherkenbaar omgetoverd in een decor dat paste bij het thema van de Wereldgebedsdagviering: Geheel Gods schepping is zeer goed! A heri grontapu die Gado meki bun doro, doro! Het altaar was gedrapeerd met doeken in de kleuren van de Surinaamse vlag en omgeven door alle soorten gron-nyan en andere landbouwproducten. De producten waren mooi geschikt op meubilair van Surinaamse makelij. Ik zag fruit op een houtsnijwerktafel, een aarden waterkruik, gron-nyan in een gevlochten mand. Prominent stond in het midden het wapen van Suriname te prijken waarop duidelijk te lezen onze wapenspreuk Justitia Pietas Fides.

Vrouwen van Suriname
De combo die speciaal voor deze viering was ingehuurd om de muzikale begeleiding te verzorgen, stond al netjes opgesteld achterin de kerk. De dienst was geheel in handen van vrouwen en volgde de liturgie van het voor deze gelegenheid uitgegeven boek. Na het openingslied ‘Dank U voor onze vruchtb’re aarde’ werden we welkom geheten door de dienstleidster en haar assistenten, waarna het themalied ‘San Gado du’ werd gezongen. Dit lied is geschreven en gecomponeerd door Herman Snijders. Hierbij mochten we flink wapperen met onze Surinamevlaggetjes. Daarna werden de vrouwen van Suriname voorgesteld. De eerste die dansend opkwam was Alima, een Arowak die in Paramaribo studeert en werkt. Ze kwam onder begeleiding van Kayentes Kirikhaibana. Daarna kwamen opeenvolgend en heel vlot Muyinga uit Sipaliwini, Mei Ling uit Coronie, Carolina van La Prosperite, Willemien een nakomeling van Nederlandse boeren, Shanti uit Nickerie en Kartini uit Commewijne zich voorstellen. Ze waren allen mooi gekleed en deden een dans onder begeleiding van muziek die paste bij de etnische groep die ze vertegenwoordigden. Wat ik mooi vind is dat er niet met alle geweld is gezocht naar het ‘juiste’ gezicht bij de ‘juiste’ etnische groep.

Zorgvuldig met Gods schepping
De Bijbellezing Genesis 1:1-31, het eerste scheppingsverhaal past helemaal in de lijn van het thema ‘Geheel Gods schepping is zeer goed! A heri grontapu di Gado meki bun doro, doro!’ De preek werd voorafgegaan door een korte en krachtige sketch waarin iemand zomaar vuil op straat gooit en daarop aangesproken wordt door een medeburger. De boodschap van de preek is dat we zorgvuldig moeten omgaan met Gods schepping en dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor het behoud ervan. Met klem worden de nare gevolgen van grootschalige milieuvervuiling benadrukt en de vraag die de kerkganger mee naar huis krijgt, is: Wat doen u en ik eraan?

De collecte van de wereldgebedsdagdienst 2018 is bestemd voor Stichting Wi Oso, RKZ-borstkankerproject en Huize Albertine. De voorbeden werden gelezen door de vrouwen die zich aan het begin hadden voorgesteld, waarna de zegen en zending werden uitgesproken. Tijdens het slotlied wapperden wij weer vrolijk met onze vlaggetjes. De dienst werd afgesloten met de uitnodiging om na te blijven voor een snack en drank.

Organisatie en motor
Onder de kerkbezoekers waren er niet alleen de parochianen van de St.-Andreasparochie. Er waren gasten van de St.-Jozefparochie te Copieweg, Regina Pacis te La Vigilantia, OLV Ten Hemelopneming te Wit Santi, de Allerheiligste Verlosser, Domburg en enkele vertegenwoordigers van de EBG-gemeente in Para. Ze waren allemaal heel enthousiast en tevreden over de dienst. De heer Eddy Fung A Loi van de Allerheiligste Verlosser zei dat de dienst geweldig was; hij was echt onder de indruk. Na een gesprek met lector Roelianti Mardjo en Rosita Leefland, die de rol van Shanti had, bleek inderdaad hoe geweldig de organisatie was. Ze hadden namelijk alles binnen één week in elkaar gezet en slechts twee keren geoefend. Beide dames waren het unaniem eens dat de motor van het geheel – en ik kan gerust zeggen van de kerk – Earl Tokarijo is.

De leiding van de St.-Andreasparochie had pas eind januari het besluit genomen om de wereldgebedsdagviering in haar kerk te houden. Vandaar dat alles op korte termijn moest gebeuren. Alle nodige informatie werd verzameld vanuit de clusterorganisatie van de Wereldgebedsdag Wanica van mevrouw Rosita Voigt door tussenkomst van Annemarie Amatpawiro en Vincent Gordon van de St.- Antoniusparochie in Lelydorp. De werkgroepen liturgie, aankleding, keuken, muziek en logistiek werden gevormd en ze hebben zich alle goed van hun taak gekweten. De vele complimenten van de kerkbezoekers die van hun hapje en drankje genoten, getuigden hiervan. In ieder geval hopen wij dat vooral de boodschap tot behoud van ons kostbare milieu goed begrepen is en dat er daarnaar geleefd wordt.

OMHOOG Jaargang 62, editie 10, 11 maart 2018

 Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , , , ,

1 reply

  1. Een heel mooi verslag. Bij het lezen zie ik weer de hele dienst weer voorbij gaan.
    Dankjewel Jenny.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: