Volwassenendoop in Parochie Noord

Door pater Jan Verboogen SDS –

Catechesetraject – catechumenen 
Zondag 18 februari 2018: een niet alledaagse gebeurtenis in de Heilige Driekoningenkerk. Op deze eerste zondag van de veertigdagentijd verzamelen 19 (jong)volwassenen, vergezeld van familie, vrienden en bekenden. Een hele tijd al zijn ze bezig met een catechesetraject, begeleid door twee parochieassistenten. Elke maandag is het verzamelen geblazen in een van de lokalen bij de kerk. Stap voor stap ontdekken ze de rijkdom van het christelijk geloof.
Toch wel heel apart. Voor mensen die al heel lang christen zijn, dreigt het gevaar dat alles gewoonte en gewenning wordt. Veel dreigt routine te worden, zoals misschien ook de jaarlijkse vasten als voorbereiding op Pasen. Deze mensen hebben er bewust voor gekozen tot de rooms-katholieke kerkgemeenschap toe te treden. Eind november werden ze officieel als geloofsleerlingen aanvaard. Ze zijn toen gezalfd met de olie van de catechumenen (geloofsleerlingen), want een sterking op deze weg kun je best gebruiken!

Water, olie, licht
Een verdere stap werd deze zondag gezet: doopsel met water, zalving met chrisma en overhandiging van de doopkaars. Voorafgegaan door de gebruikelijke doopvragen en de geloofsbelijdenis. Toepasselijk het zondagsevangelie: Jezus in de woestijn (Marcus 1, 12-15).
Eigenlijk zouden we kopje onder moeten dopen. Doop heeft alles te maken met ‘diep’. Als gedoopte ben je helemaal omgeven – ondergedompeld – met water, door alles wat bedreigend kan zijn. Het woeste water mag echter niet het laatste woord hebben, want juist daarin is God helemaal om je heen. Wilde dieren omringen je soms, maar engelen dragen je op handen.

Parochiegemeenschap
Gedoopt worden betekent ook opgenomen worden in de kerkgemeenschap. Daarom hebben de klokken deze gebeurtenis aangekondigd voor ieder die het maar wilde horen. Leden van de parochieraad maakten de gemeenschap aanschouwelijk door hun aanwezigheid en de overhandiging van een doopkruisje met medaille. Een eenvoudig samenzijn op het kerkplein sloot de doopdienst af. Nu kijken we uit naar de eerste communie op 18 maart en het vormsel op 20 juli. Er is dus nog een hele weg te gaan: de geloofsweg, maar je gaat hem niet alleen!

OMHOOG Jaargang 62, editie 09, 04 maart 2018Categorieën:geloof en leven, parochieberichten, verslag

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: