Door Charles Chang –
Een maandelijkse ronde
Op vellen van karton slapen ze. Zij die meer geluk hebben liggen op een laken of oude kledingstukken, maar altijd op een stoep of verhoging. Overdag zijn ze haast niet te zien, maar dit is de situatie van zwervers in de avond in Paramaribo. Van hun lot maken ze geen geheim. De meesten zijn door drugsgebruik in deze wereld beland. Eigen schuld dus.
Toch zijn er wel mensen en organisaties die zich om hen bekommeren. Eén daarvan is Monica Lakhai-Bastos die elke laatste vrijdag van de maand soep uitdeelt aan deze zwervers. Zij en haar man zijn inmiddels al zo bekend dat ze worden begroet in het Portugees. De ronde door de stad doen ze samen met leden van Pastoral Social van de Nossa Senhora de Nazaré kerk.
Uit de grote pot sopa die ze maakt, haalt ze circa zestig soepbakjes. Behalve een goed gevulde soep met vlees en groenten, krijgen de zwervers ook een broodje en fles water. Het zijn uitsluitend mannen, variërend in leeftijd en woonplaats. Sommigen komen uit Nickerie. Slechts één of twee vrouwen leiden dit leven op straat en wel op een vaste plek tegenover de Hakrinbank. De rondtoer begint en eindigt bij Monica thuis, uiteraard met een gebed.
In vergelijking met Brazilië
Twee jaar geleden zag Monica de verschrikkelijke armoede in een buurt in Belem en dat heeft haar toen ertoe bewogen om de sopa uit te delen. Volgens Eliene, één van de vrijwilligers, hoef je in Brazilië niet te zoeken naar zwervers. Je hoeft maar ergens te stoppen en de mensen komen uit alle hoeken naar je toe. “En daar heb je niet alleen volwassenen maar ook veel kinderen. Het eten is snel op.”
Sandra Brigida de Sousa, echtgenote van de diaken, is pastoraal medewerker van een kerk in Belém. Zij geeft aan dat elke kerk in Brazilië een dergelijk sociaal project heeft. “Casa do pão (Huis van het brood) heet dat van ons. Elke eind van de maand delen we aan vijftig gezinnen uit, nadat we ze hebben gescreend. Het zijn dan niet alleen verslaafden maar bijvoorbeeld ook werklozen. We bezorgen complete maaltijden. Tijdens kerst zijn dat driehonderd.” Voorheen had ons bisdom ook een dergelijk project op de zondag, waarbij de zwervers zelf het eten moesten halen.
OMHOOG Jaargang 62, editie 09, 04 maart 2018
Categorieën:geloof en leven, parochieberichten
Geef een reactie