Het offer van Isaak

Door pater Martin Noordermeer o.m.i. –

Genesis 22
In het Oude Testament treffen we meerdere verhalen aan die een duidelijke verwijzing zijn naar het Nieuwe Testament. Een van die verhalen is het verhaal van deze zondag. Op de 2e zondag in de vastentijd van dit jaar horen we in de eerste lezing het prachtige verhaal uit het boek Genesis, hoofdstuk 22, dat handelt over het OFFER VAN ISAAK. Als we dit verhaal analyseren en de kleine details eruit halen, zien we een duidelijk verband met HET OFFER VAN JEZUS.
Het verhaal begint met een klein detail dat vaak over het hoofd wordt gezien, namelijk de vermelding Yahwe God wilde Abraham op de proef stellen, Yahwe wil Abraham uitproberen’–“Hoever kan Ik gaan met hem? Yahwe sprak tot Abraham: “Ga met Isaak Uw zoon, Uw enige die gij liefhebt naar de berg Moria en draag hem daar op de berg die Ik je zal aanwijzen op als brandoffer!”
In deze zin komen verschillende dingen bij elkaar die zo duidelijk verwijzen naar Jezus: Jezus is ook de Zoon, de eniggeboren Zoon, de geliefde, welbeminde Zoon van de Vader. Ook Jezus zal geofferd worden op een berg, Golgotha.

Moria
Abraham gehoorzaamt en begint een ezel te zadelen. De ezel doet ons zeker denken aan Palmzondag waar Jezus gezeten op een ezel Jeruzalem binnenrijdt. Abraham nam drie knechten mee om naar de plaats te gaan voor het offer. Hij kloofde hout voor het brandoffer en vroeg Isaak dit hout te dragen. Ook Jezus droeg zelf het hout van de dwarsbalk voor Zijn kruis.
De drie knechten van Abraham, vertrouwelingen, doen denken aan de drie apostelen van Jezus: Petrus, Jakobus en Johannes, aanwezig bij de verheerlijking op de Thabor, bij THALITA KOEMI! in de hof van Olijven!
Op de derde dag zag Abraham de berg Moria liggen waar het offer opgedragen zou moeten worden. De derde dag mag ons doen denken aan Jezus die de derde dag verrees. Daar aangekomen zei Abraham tot zijn drie knechten: “Blijven jullie hier, dan gaan mijn zoon en ik verder voor de aanbidding.” In de hof van Olijven zal Jezus tot zijn drie apostelen Petrus, Jakobus en Johannes zeggen: “Blijven jullie hier Ik ga een eindje verderop om te bidden.”
Isaak vroeg aan Abraham: “Vader, wij hebben wel hout voor het offer, en vuur en een mes, maar waar is het offerlam?” Abraham antwoordde: “God zal daarin voorzien”. Dit is een woordspeling op Moria dat betekent God zal voorzien.

Zoon van de Belofte
Toen zij op de plaats aankwamen, bouwde Abraham een altaar van 12 stenen, stapelde het hout erop en boeide zijn zoon Isaak om hem op het altaar te leggen. De 12 stenen verwijzen naar de 12 stammen Israëls, de 12 zonen van Jakob en de 12 apostelen. Abraham boeide zijn zoon Isaak; ook Jezus zal geboeid worden. Als dan het moment komt dat Abraham zijn zoon wilde gaan doorboren – zoals een Romeinse soldaat bij Jezus zal doen – klinkt er een stem: “STOP. Nu zie ik dat jouw geloof in Mij onvoorwaardelijk is. Je hebt zelfs je zoon van de Belofte, je enige zoon, je geliefde zoon niet willen sparen.”
Abraham keek om zich heen en bemerkte een lam dat vastzat in een doornen struik – doornenkroon van Jezus – en Abraham nam het om het aan God op te dragen: God zal voorzien! Het lam verwijst naar het Paaslam, Jezus zelf.
Toen riep de engel van Yahwe voor de tweede maal uit de hemel tot Abraham en zei: ”Bij mezelf heb Ik gezworen: omdat ge dit gedaan hebt en Mij uw zoon, uw enige, uw geliefde niet hebt willen sparen, daarom zal ik u overvloedig zegenen en uw nakomelingen talrijker maken dan de sterren aan de hemel en talrijker dan de zandkorrels aan het strand.”
Het zal een verrijking worden als u eens dit verhaal leest in Genesis 22,1-15. Doet u het eens!


Lied
Over deze gebeurtenis heb ik een eenvoudig liedje geschreven waarin al deze elementen naar voren komen.

ISAAK, ZOON VAN ABRAHAM
t. M. Noordermeer. / m. Abba vader
naar: Gn.22/1-15
1.
Abraham! Vertrek en ga waarheen Ik je leid.
Naar het land van Moriya. Wees tot alles bereid!
“Offer Mij je Een’ge zoon, jou beloofd, jouw enig kind.
En bewijs Mij jouw geloof, dat jij Mij bemint!
2.
Abraham maakte zich klaar voor een lange reis.
Wat God hem vroeg was heel zwaar, ’t was een hoge prijs.
’t Altaar was gereed en hij bond Isaak erop:
Tot het uiterste ging hij, tot een stem zei: “Stop!”
3.
Abraham, nu zie ik echt hoe jij g’looft in Mij.
Kijk de sterrenhemel eens… Hoe talrijk zijn zij!
Kijk vooruit! De toekomst lacht; Groots is jouw nageslacht!
Isaak’s Offer toont ons hier… ‘tOffer van Christus de Heer!


OMHOOG Jaargang 62, editie 08, 25 februari 2018

61-023a-17122017-47-A2-De O-antifonen in het NederlandsCategorieën:geloof en leven, liturgie

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: