Aswoensdag 2018; een ervaring

Door Astrid Bottse –

Liefde van Jezus
Aswoensdag 2018 is als een heel drukke werkdag gestart met een Valentijnstintje. Het begin van de veertigdagentijd viel dit jaar samen met Valentijnsdag. Jongeren herinneren ons altijd weer aan die tienerliefde voor elkaar.
Dat gevoel relateerde ik op die dag aan Jezus. Het was de eerste vastendag, maar je valt gemakkelijk terug in de gewoonte van het nuttigen van allerlei lekkernijen. Met de liefde voor Jezus kun je gelukkig ’nee’ zeggen.

‘Ja, okay’
De voorbereiding voor de dienst in de avonduren verliep vlot met in gedachten de zinsnede: Mens, gedenk dat jij stof bent en tot het stof der aarde wederkeert. Of zou het toch worden: Bekeer u en geloof in het Evangelie? Twee zinnen die even belangrijk zijn en je laten beseffen dat je eigenlijk beide tot je moet nemen en waarmaken.
Toen de priester het askruisje op mijn voorhoofd plaatste en de woorden uitsprak, beaamde ik dat met ‘amen’, maar het deed me nog niet echt iets. Ik ben me ervan bewust dat mijn lichaam vergankelijk is, maar in mij was er op dat moment een neutraal gevoel van ‘ja, okay’.

Drieledig gevoel
Tijdens het aanbrengen van het askruisje op het voorhoofd van de medegelovigen, waarbij ik de regel: Mens, gedenk dat jij stof bent en tot het stof der aarde wederkeert telkens weer uitsprak en de as tussen de vingers voelbaar was, gaat er een ander gevoel door me heen dan ‘ja, okay’.
Het was een drieledig gevoel van dankbaarheid, van loslaten van de zaken die me bezighouden om alles aan God over te dragen en een gevoel van kracht die ik ontving om me in deze vastentijd vrij te maken en open te stellen voor bezinning.
De dienst van de tafel bevestigde deze ervaringen. Na deze prachtige viering voelde ik me gesterkt om me voor te bereiden op het mooie mysterie van Pasen. Aan iedere medegelovige wens ik een bezinningsvolle periode toe met veel wijsheid en kracht.

OMHOOG Jaargang 62, editie 08, 25 februari 2018Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: