La animación bíblica de la pastoral

Door Jenny Sopawiro –

Cursus met een moeilijke naam
Van 13 november 2017 tot en met 22 januari 2018 vond er een cursus met een moeilijke naam plaats. De naam van de cursus luidde: La animación bíblica de la pastoral of Biblical animation of all pastoral life afgekort ABP en stond onder leiding van Gerda Misidjang. Zij is coördinator van ABP-Suriname en wordt daarbij ondersteund door diaken Sonny Waterberg. Een twintigtal enthousiaste cursisten uit verschillende parochiën booggedurende deze negen weken het hoofd over de Guidelines for Biblical Animation of All Pastoral Life for Latin America and the Caribbean.
De cursus hield in dat de deelnemers stapsgewijs de zeven hoofdstukken tellende handleiding bestudeerden. De samenstellers van de ABP-handleiding hebben als doel middelen en handvatten te bieden aan medegelovigen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied om te komen tot een persoonlijke ontmoeting met Jezus Christus door het Heilige Schrift.

Lectio Divina
Belangrijkste handvat dat zij voorstellen is het beoefenen van de Lectio Divina. Dat is dan ook het eerste wat aan de deelnemers van de ABP-cursus werd aangeleerd. Elke les begon met de beoefening van de Lectio Divina volgens de zeven-stappen-methode die elke cursist kreeg aangereikt. De groep werd opgesplitst in kleinere groepen van vijf of zes personen waarna één persoon de Lectio Divina leidde.
De bedoeling is dat elke cursist aangespoord wordt om in zijn of haar parochie een Lectio Divina groep te starten. Tijdens de evaluatie bleek het enthousiasme heel duidelijk, omdat elke cursist aangaf al op de een of andere manier bezig te zijn met Lectio Divina in de parochie. Degenen die nog niet zijn begonnen, hebben al concrete plannen hoe het aan te pakken.
De meeste cursisten vinden de Lectio-Divinamethode veel diepgang hebben. Deze methode helpt bij het biddend lezen van de Bijbel. Middels de Lectio Divina kan de persoonlijk relatie met Jezus tot stand worden gebracht of dieper worden. Er is geen speciale voorkennis nodig waardoor iedereen het kan beoefenen. Het hoeft ook niet speciaal in de kerk of in een groep te gebeuren, maar kan thuis en/of alleen.

Bijbelschool
De ABP houdt verder in dat er ook aan bijbelstudie wordt gedaan. Daartoe zal er een bijbelschool van start gaan. De bijbelschool is voor iedereen bestemd die de behoefte heeft meer over de Bijbel te leren. Echter geeft Gerda Misidjang aan dat zij dat niet alleen zal aankunnen. Daarom zal er eerst een docententeam gevormd worden. Deze docenten in spe krijgen eerst een intensieve bijbelstudietraining om klaargestoomd te worden voor de bijbelschool.
De meeste cursisten van de negen-weekse-cursus gaven aan interesse te hebben voor deelname aan deze bijbelstudie. Dat zal vanaf 23 april 2018 steeds op de maandagavond plaatsvinden tussen 19.00 – 21.00 uur . Andere geïnteresseerden zijn van harte welkom.

ABP-kerngroep
De bovengenoemde ABP-cursus heeft ook geresulteerd in de samenstelling van een kerngroep bestaande uit Gerda Misidjang (coördinator), diaken Waterberg, Rita Bakker, Nelson Pavion, Judith Mercuur, Norma Gravenstijn, Earl Tokarijo en Clarice Galon. Met goedkeuring van de bisschop zullen genoemde personen officieel aangesteld worden als lid van de ABP-commissie. Deze commissie heeft als hoofdtaak plannen te ontwikkelen om ABP op bisdomniveau te promoten. Ze zal steeds op de derde maandag van de maand bij elkaar komen.

OMHOOG Jaargang 62, editie 06, 11 februari 2018

 Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: