‘Oh, Batavia, wat bent u mooi geworden!’

Aangeboden door Stichting Devotie Petrus Donders

Pelgrims uit Nickerie
Dit is een van de vele reacties die wij hoorden toen bootsman oom Jan zijn bedevaartsboot langzaam langszij de steiger van Batavia aanmeerde op zaterdag 27 januari jl.. In de boot een groep pelgrims uit het westelijke district Nickerie, een twintigtal parochianen van de St. Jozefkerk (Nieuw-Nickerie), de Heilige Geest (Waldeck) en van de Heilige Don Boscokerk in Wageningen. Onder hen ook pater Rudi Wong Loi Sing, pastoor van het pastorale gebied Nickerie.
Enkele personen hebben deze bedevaart tien jaren geleden al meegemaakt tijdens de viering en herdenking van de 200e geboortedag van Zalige Petrus Donders. De reactie was dan ook niet verwonderlijk. Het was een terugzien en een vergelijking tussen 2018 en toen.
Een paar hadden de bedevaart ervaren toen het vervoer te water vanuit de steiger te Boskamp naar Batavia nog op een stalen ponton geschiedde, met muzikale begeleiding van de Militaire Kapel, waarbij je jouw eigen zitstoel moest meenemen op de ponton.

Kruisweg en eucharistieviering
De pelgrims uit Nickerie kregen gezelschap van een achttal pelgrims uit Parochie Noord in Paramaribo en pater Martin Noordermeer. Samen hebben zij een mooie, devotievolle kruisweg en goede eucharistieviering mogen beleven. Het was prachtig weer, en gedurende de stille momenten bij de gebeurtenissen kon men genieten van een koele bries en het prachtige gefluit van vogels (parkieten en papegaaien) die overal op de locatie waren, tot hoog in de bomen.
Pater Noordermeer vertelde de pelgrims over de ervaring van een groep pelgrims op 14 januari 2018. Een sibibusi raasde en tierde tientallen minuten op die middag en verhinderde dat de pelgrims voortijdig de bedevaartsplek verlieten. Plotseling, vlak voor 3 uur ’s middags, hield die sibibusi op. Het was ook precies op dat tijdstip en op die plek dat 131 jaar geleden Zalige Petrus Donders overleed. Het gebeuren maakte diepe indruk en zal de mensen die dat hebben ervaren lang bijblijven.
De groep pelgrims uit Nickerie en Paramaribo stapte rond 4 uur in de middag veilig uit de boot bij de aanmeersteiger te Boskamp. Ze wensten elkaar een veilige voortzetting van de terugreis in verschillende richtingen toe. De pelgrims uit Nickerie hadden toen nog een busrit van circa drie uren voor zich en die uit Paramaribo arriveerden na anderhalf uur in de stad.

Andere reacties
“Het was een goede bedevaart. Het heeft mij goed gedaan.”
“Ik ben tevreden en ik kijk uit naar de nieuwe kruiswegboekjes.”
“Deze reis was erg boeiend. Ik stelde het altijd uit, maar ik ben erg blij dat het eindelijk zo ver is gekomen. Ik weet nu meer over Peerke Donders en hoe hij zichzelf heeft gegeven voor de zieke mens.”
“Ik ben blij dat ik geweest ben. De woorden hebben mij diep geraakt. Het was een rijke ervaring.”
“Deze reis heeft nog eens bijgedragen aan het dienen van de Heer boven alles, boven mijn naaste en mijzelf. Door de hulpbehoevenden Christus in onszelf herkennen, vind ik heel belangrijk. De uitleg was helder en bemoedigend.”
“Na jaren heb ik Batavia weer mogen meemaken. Ik was 9 jaar toen ik hier kwam met mijn moeder. Ik heb nog een aardewerk als aandenken. De kruistocht en dienst waren geweldig. De plaats is heel ontspannend en rustig. God zegene deze plaats en eenieder die het bezoekt en heeft bezocht.”
“Ik ben er voor het eerst geweest. Het is goed georganiseerd. Ik ben zeer tevreden. De kruistocht en de dienst waren prima. Ik kijk uit naar de volgende bedevaart. Gods zegen!”
“Een hele positieve verandering in vergelijking met mijn laatste bezoek. Wat een geweldige kruistocht en hele opgewekte liedjes. Ik kom zeker vaker en neem vrienden mee.”

OMHOOG Jaargang 62, editie 05, 04 februari 2018Categorieën:geloof en leven, getuigenissen, petrus donders

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: