Ecologische kerststal Driekoningen kerk

Door pater Jan Verboogen SDS

Laudato Si
Kerstmis 2017 niet de vertrouwde opstelling van oudsher, maar eens iets heel anders: een ecologische kerststal met een citaat van paus Franciscus als thema: ‘… opdat wij zorgen voor het leven en zijn schoonheid behoeden’. Woorden van de paus in zijn encycliek van 2015 ‘Laudato Si’, waarbij hij zich liet inspireren door zijn grote voorbeeld Franciscus van Assisi, die het Zonnelied dichtte als lofzang op de schepping: ‘Wees geprezen, mijn Heer’. Diezelfde Franciscus bouwde in 1223 de eerste kerststal, geboeid als hij was door Jezus’ menswording in bittere armoede, het teken bij uitstek dat heel de schepping geheiligd is, een oproep om er dan ook behoedzaam mee om te gaan.

Ecologische kerststal
Een ecologische kerststal? Ja toch! Ecologie komt van oikos (Grieks voor huishouden) en logos (Grieks voor wetenschap). Ecologie heeft te maken met het menselijke milieu, de zorg voor het gemeenschappelijke huis, de natuur en onze aarde. We moeten een gedrag ontwikkelen dat goed is voor de mens en zijn milieu en voor de natuur. Opvallend (provocerend?) was de achterwand van de kerststal, helemaal opgetrokken uit ‘petflessen’, symbool van vervuiling, achteloosheid en wegwerpcultuur. Het waren blauwe en groene petflessen.

Kerststal tot nadenken
Met een beetje fantasie zou je kunnen zeggen, dat blauw staat voor het mens-zijn en het menselijke, terwijl groen verwijst naar de natuur en het behoud ervan. Groen is trouwens ook de kleur van de hoop. Daarom opengesneden petflessen met aarde en groene plantjes erin, die erop wezen dat het nog niet te laat is om aan ecologie te gaan doen. Nog kennen wij een prachtige natuur in Suriname, maar of dat ook in de toekomst zo zal zijn? Al met al een kerststal die tot nadenken stemde.
Met dank aan de grote misdienaars, die het idee leverden en in de daad omzetten. Tot slot een gebed van paus Franciscus in ‘Laudato Si’: ‘Maak ons leven weer gezond, opdat wij de wereld beschermen en haar niet plunderen, opdat wij schoonheid zaaien en geen vervuiling en verwoesting’.

OMHOOG Jaargang 62, editie 02, 14 januari 2018Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: