‘Corda’ uitgedeeld in OLV van Nazareth

Door Charles Chang

Tijdens de kerstmis van 24 december jl. in de parochie van Nossa Senhora de Nazaré (Onze Lieve Vrouwe van Nazareth), werd door pater Ademar Ferreira de Maia aan de gelovigen gevraagd of zij een stuk ‘corda’ wensten. Dit stuk dikke sisaltouw is geschonken door Valdemar, één van de oudere parochianen van de Braziliaanse kerk aan de Jozef Israelstraat en was door hem bemachtigd tijdens de bedevaart in Belém.
Het uitdelen van de ‘corda’ is een traditie uit de Cirío de Nazaré bedevaart in Belém. Toen de stad nog klein en bebost was, liep bij één van de processies de paardenwagen vast in de modder. Wat men ook deed, de wagen was niet los te krijgen, totdat iemand op het idee kwam om touw te halen. Sindsdien is de ‘corda’ een vast onderdeel geworden van de processie. Men gelooft dat men hierdoor zegen krijgt door een stuk hiervan vast te houden. Na de loop wordt de ‘corda’ in stukken gesneden en verdeeld.
Op die manier is Valdemar aan een stuk gekomen. Het publiek liet zich niet tweemaal vragen door pater Ademar en vormde op zijn verzoek prompt twee rijen voor ontvangst van een stuk. Wie interesse voor heeft, mag naar de kerk aan de Jozef Israëlstraat komen om een stukje te vragen na de mis.

OMHOOG Jaargang 62, editie 01, 07 januari 2018Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: