Aartsbisschop Gordon van Port-of-Spain geïnstalleerd

Processie
In een volle ‘Cathedral of the Immaculate Conception’ in Port-of-Spain, Trinidad & Tobago, werd in de vooravond van woensdag 27 december 2017 aartsbisschop Jason Gordon geïnstalleerd. Hiermee nam hij de pastorale zorg op zich van het aartsbisdom van Port-of-Spain. Hij is de elfde aartsbisschop van het aartsbisdom en de derde die geboren is in Trinidad & Tobago.
Vanwege een stroomonderbreking in de kathedraal startte de liturgie een half uur later dan gepland. Straten rondom de kathedraal waren afgezet door de politie, die ook een oogje in het zeil hield bij de lange processie aan het begin van de ceromonie bij het Independence Square South vóór de kathedraal.

VIP’s
In de processie: altaarassistenten, seminaristen, diakens, priesters, de Anglicaanse bisschop Claude Berkley, bisschoppen van de Antilliaanse Bisschoppen Conferentie (AEC) waaronder ook onze bisschop Karel Choennie. De AEC-delegatie werd geleid door haar voorzitter, bisschop Gabriel Malzaire van Roseau, Dominica. Voorts in de processie, ‘Archbishop-elect’ Jason Gordon, aartsbisschop emeritus Joseph Harris en kardinaal Kelvin Felix.
President Anthony Carmona van Trinidad & Tobago, de First Lady, premier Dr. Keith Rowley en diens echtgenote, liepen vooraan aan de groep van genodigden. Deze VIP’s zaten op de eerste rij van de kerkbanken. Aan de andere kant van het gangpad zaten op de eerste rij, Rosemarie, de moeder van aartsbisschop Gordon, zijn oom Ken en andere familieleden.

Symboliek
De Heilige Mis omvatte heel wat momenten van symboliek, zoals toen aartsbisschop emeritus zijn opvolger de bisschopsstaf overhandigde. Voor de processie moest ‘Archbishop-elect’ Gordon ook drie keren op de zware deuren van de kathedraal slaan voordat hij werd uitgenodigd om binnen te komen.
In zijn homilie sprak aartsbisschop Jason Gordon over de uitdagingen die Trinidad & Tobago voor zich heeft en zijn woorden ontlokten applaus. Hij zei: “We hebben geld tot een god verheven, daarbij macht en eer in die god gestopt en het voor die levende God geplaatst.” Hij riep Trinidad & Tobago en het Caraibisch Gebied op om God op de eerste plaats te stellen en de ‘kwalen’ van de samenleving zullen verholpen worden.

Bron: Catholic News TT

Vertaald en bewerkt door Melvin Mackintosh

OMHOOG Jaargang 62, editie 01, 7 januari 2018Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: