De Kerk een stem gegeven

‘Niet verscholen in de sacristie’
Aartsbisschop Joseph Harris hoopt herinnerd te worden voor het opheffen van de stilte van de Kerk en voor het pleidooi dat de Kerk zich stoutmoedig uitspreekt over sociale onderwerpen. “Ik zou willen geloven dat gedurende mijn stewardship voor de Kerk, dat de Kerk haar stem heeft laten horen toen het nodig was. We hadden geen stille Kerk maar een Kerk die zich uitspreekt wanneer er serieuze onderwerpen waren en wanneer de stem van de Kerk zo nodig gehoord moest worden,” zei de aartsbisschop in zijn laatste ‘Ask the Archbishop’ live chat op Facebook vorige week woensdag.
Hij haalde het debat over kindhuwelijk aan en de zogenoemde ‘e-mailgate’-affaire in Trinidad als twee voorbeelden waar de kerk zich over heeft uitgesproken. “Ik denk dat de Kerk gehoord is, ik denk dat men gezien heeft dat de Kerk zich niet verscholen heeft in de sacristie maar echt bezorgdheid geuit heeft over het welzijn van de natie,” zei hij.

Authentieke discipelen
Aartsbisschop Harris merkte op dat de Katholieke Kerk voorwaarts, grote behoefte heeft aan het scheppen van authentieke discipelen die de gedachten van Christus bezitten. Hij gelooft dat de Kerk al authentieke discipelen heeft, maar niet genoeg en het vereist niet veel priesters. Met genoeg authentieke discipelen in de Kerk zal het resulteren in meer priesters en zal de Kerk er voordeel aan hebben.
“Wanneer je authentieke discipelen hebt, heb je authentieke getuigen. Je hebt martelaren, mensen die bereid zijn de waarheid met kracht te spreken, niet op confronterende wijze, maar in staat zijn om de waarheid te spreken en de waarheid te beleven. Wanneer zulks gebeurt, vindt er een scala aan andere positieve zaken plaats,” voegde hij eraan toe.

‘Spijt’
Terugkijkend op zes jaar als aartsbisschop van Port-of-Spain en reagerend op de vraag of hij iets aan zou willen veranderen, antwoordde aartsbisschop Harris met “niet echt”. Hij vertelde Tracy Chimming-Lewis, Digital Media Manager van Camsel, echter, dat hij wenste de gelegenheid te hebben gehad om het katholiek onderwijssysteem in het land te verbeteren.
Het huidig onderwijssysteem, herhaalde hij nogmaals, houdt geen rekening met de verschillende ontwikkelingsbehoeften van kinderen. Hij riep nog eens burgers op om actiever te zijn en zich uit te spreken en bij de overheid erop aan te dringen voor hervormingen in het onderwijs.
Een ander punt van waar hij ‘spijt’ van had, was zijn onvermogen om de Trinidadiaanse overheid te bewegen een aanvang te maken met het introduceren van filosofie op scholen. Aartsbisschop Harris vertelde over een conversatie welke hij had met een directeur van een muloschool, waarbij die opmerkte dat ‘filosofie geen geld in het laatje bracht. Waarmee je veel geld verdient is technologie.’ De aartsbisschop persisteerde: “Wanneer je kijkt naar de grote landen in de wereld, allemaal hebben ze een richting filosofie op de meeste van hun universiteiten.”

Creativiteit koesteren
Over een andere boeg gooiend, zei aartsbisschop Joseph Harris dat burgers ingeprent hebben, het tweepartijenstelsel, welke hij omschreef als het ‘primitief tweepartijenstelsel’ welke verdeeldheid in de samenleving kweekt. Hij vroeg zich af of het nodig was dat ‘Trinbagonians’ zichzelf bestempelen als Afro-Trinidadianen, Indo-Trinidadianen, Chinese Trinidadianen of Arabische Trinidadianen. “We zijn een natie van minderheden gebleven en we schijnen het maar niet te kunnen veranderen.”
Aartsbisschop Harris bood wat advies aan aan degenen die met kerst zonder werk zitten. Alhoewel hij empathie heeft met de gezinnen die het moeilijk hebben, gelooft hij niet dat het erom gaat om de kerk om geld te vragen. Hij verduidelijkte dat één van de karakteristieken die een Kerk moet behouden is verbeelding. Hij moedigde de Kerk en burgers aan om creativiteit te koesteren.
“We moeten mensen aanmoedigen om hun eigen voedsel te produceren, in in-twee gesneden tonnen, in PVC-buizen. Er zijn heel wat zaken die we mensen kunnen laten zien. En we kunnen altijd terug naar ruilhandel. Kerken moeten misschien hun eigen kleine markten weer gaan opzetten des zaterdags- en zondags, waar mensen na de Mis hun producten kunnen uitstallen en verkopen,” zei hij.
Ter afsluiting van zijn laatste ‘Ask the Archbishop’-serie, deelde Chimming-Lewis met hem de commentaren en overvloed aan steun voor de aartsbisschop op social media. De aartsbisschop werd geroemd om zijn ‘standvastigheid in geloof’, kreeg de ‘rijkste zegeningen’ en wensen voor een plezierig pensioen. Hij werd zelf uitgenodigd een bezoek te brengen aan Jamaica. Aartsbisschop Harris dankte een ieder voor de goede wensen en vroeg voor hem te blijven bidden.

Bron: Catholic News TT

Vertaald en bewerkt door Melvin Mackintosh

OMHOOG Jaargang 61, editie 48, 24 december 2017



Categorieën:geloof en leven

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: