Kindernevendiensten in parochie Noord

door Marlene Redjosentono

Organisatie
In de Sint-Jozef, de Sint-Augustinus en de Heilige Driekoningen kerk vinden er regelmatig kindernevendiensten plaats. In de kindernevendiensten wordt de evenagelielezing van de zondag op een leuke en kinderlijke manier aan de kinderen voorgehouden. De verwerking gebeurt daarna in de vorm van gebed, een vraaggesprek, met zang, spel of knutselwerk. De kerkdienst wordt gezamenlijk aangevangen. Na het openingslied en het welkomstwoord worden de kinderen naar voren geroepen. Vervolgens lopen de kinderen onder begeleiding van leidsters en de misdienaars naar een andere zaal of ruimte. Na de voorbeden in de kerk, komen de kinderen, begeleid door leidsters en misdienaars met een kaars voorop, terug in de kerk om deel te nemen aan de eucharistieviering.
In deze adventstijd is de opkomst van de kinderen voor de kindernevendienst in voornoemde kerken van parochie Noord, bijzonder groot. In totaal zijn er zestien dames die zich geroepen voelen om liefdevol met het jong volk bezig te zijn en de kindernevendienst organiseren.

Vrijwilligerswerk ter ere van God
“Het was heel mooi om te zien hoe kinderen gehoor gaven aan de oproep van de pater in de kerk voor de kindernevendienst. Van alle kanten stonden de kinderen op,” vertelt Nicole, één van de leidster, die samen met een ander de beurt had om de kindernevendienst op de tweede zondag van de advent te organiseren. “Het moeten er zo’n dertig kinderen geweest zijn.” Nicole beschrijft een gevoel van blijdschap en vreugde.
“In de kindernevendienst staat een bijbelverhaal welke betrekking heeft op de lezing van die dag, centraal,” geeft Natasha, een andere leidster aan. “Dit verhaal wordt op kindvriendelijke wijze overgebracht en aangepast aan het niveau van het kind. Daaruit wordt de kernboodschap gehaald en – daaraan gekoppeld – volgt er een verwerking in de vorm van een tekening, knutselwerk of het kleuren van een kleurplaat.”
Nicole vult aan: “Op een simpele manier probeerde ik de boodschap van de lezing aan de kinderen voor te houden, met behulp van plaatjes en een vraaggesprek, gebaseerd op eigen ervaringen uit de belevingswereld van kinderen. Na het vraaggesprek kwam het meest favoriete en leukste gedeelte voor de kinderen: knutselplezier. De kinderen kijken er altijd naar uit om een werkstuk te maken en dat mee naar huis te nemen.” Natasha zegt dat het contact met de kinderen tijdens de kindernevendienst heel inspirerend is. “Ze kunnen al zo wijs en getuigend uit de hoek komen. Het doet mij beseffen hoe mooi dit vrijwilligerswerk is, allemaal ter ere van God.”

Jaargang 61, editie 48, 24 december 2017Categorieën:geloof en leven, parochieberichten, verslag

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: