Adventsdienst KCV: “Ik kom, Ik ben er al.”

Door Gordon Babel

‘Charismatische stijl’
Op 1 december l.l. organiseerde de Katholieke Charismatische Vernieuwing (KCV) in het kader van advent een dienst in de St. Bonifatius kerk. Op het jaarprogramma van de KCV mag zo een dienst aan het begin van de advent nooit ontbreken. Het werd een opgewekte eucharistieviering, gecelebreerd door Pater Kenneth Vigelandzoon, bisschoppelijk gedelegeerde voor deze werkarm van de RK Kerk in Suriname.
Met ondersteuning van het Praise Team KCV en muzikale begeleiding van onze ‘houseband’ werden de kerkgangers reeds bij het begin van de dienst gebracht in een sfeer van lofprijzing en aanbidding, als voorbereiding op de Eucharistieviering ‘charismatische stijl’.

A3-Adventsdienst KCV-48-2412-afb2In woord en daad
In zijn preek wees pater Kenneth op het belang van evangelisatie door iedere christen, in woord en daad. We bereiden ons in deze tijd voor op de komst van de Mensenzoon in de kribbe, maar moeten vooral ook voor ogen houden Zijn terugkomst op het einde der tijden. Wanneer Hij ons zal vragen: ‘Wat heb je voor de minste der minsten gedaan’, zullen wij rekenschap moeten afleggen.
Hiermee geeft de priester aan de gelovigen de opdracht om in praktijk te brengen wat Jezus ons heeft geleerd: ‘Deel je brood met armen en wees ten alle tijde barmhartig tegenover je naaste’. Zo alleen zal men Jezus in ons kunnen herkennen en zullen Zijn woorden “Ik kom, Ik ben er al”, ook voor niet-christenen een realiteit zijn. Pater Kenneth roept allen op: “Weest waakzaam! Be ready! Want Hij zal komen op het moment dat niemand Hem verwacht”.

Transformatie
Pater Kenneth gaf aan dat in feite op het moment van de viering het nog geen advent was. Deze begon officieel op 3 december. Je zou dus eerder kunnen spreken over ‘een inluiding van de adventstijd’. Dat heeft de celebrant ook symbolisch gedaan door de dienst te beginnen in een groene stola om dan bij de overgang van de dienst van het Woord naar de dienst van de Tafel de groene stola te vervangen door een paarse. De kleur paars is in de periode van advent de liturgische kleur.

A3-Adventsdienst KCV-48-2412-afb3Terugblik
De Vernieuwing mag terugzien op een vreugdevolle en gezegende dienst, die goed bezocht was. En hoewel het kerkvolk wat geduld moest betrachten alvorens de dienst kon aanvangen, was het vuur behoorlijk aangewakkerd en participeerde men met hart en ziel. Voorwaar een goede voorbereiding op de advent.

Jaargang 61, editie 48, 24 december 2017Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: