Kardinaal Kelvin Felix heengegaan

Gisteren, donderdag 30 mei, is de tot nu toe enige kardinaal van de Antilliaanse Bisschoppenconferentie, omstreeks 15:00 uur ’s middags heengegaan: Zijne Eminentie Kelvin Felix was 91 jaar oud geworden.

Kardinaal Kelvin Felix, aartsbisschop emeritus van Castries (St. Lucia) werd geboren op 15 februari 1933 in Roseau, de hoofdstad van het eiland Dominica, studeerde aan het St. John Vianney seminarie in Trinidad en werd priester gewijd op 8 april 1956. Hij was daarmee de eerste diocesane priester van het Bisdom Roseau en de eerste rooms-katholieke priester die in Dominica werd gewijd. Na enkele jaren pastoraal werk in zijn geboorteland ging hij studeren aan de St. Francis Xavier Universiteit in Nova Scotia, waar hij afstudeerde in onderwijskunde. In 1967 behaalde hij zijn mastersgraad in sociologie en anthropologie aan de Notre Dame Universiteit in Indiana, VSA. Hij ging daarna door met postgraduate studie in sociologie aan de Universiteit van Bradford in Yorkshire, Engeland, waar hij 1970 afstudeerde. Hij heeft gediend als docent zowel aan het St. John Vianney Seminarie als aan de Universiteit van de West Indies in Trinidad.

Kelvin Felix werd benoemd tot aartsbisschop van Castries (St. Lucia) op 17 juli 1981 en werd op 05 oktober van datzelfde jaar tot bisschop gewijd. Hij was aartsbisschop van Castries tot 15 februari 2008. Hij heeft verder ook zijn sporen verdiend als voorzitter van de Caribische Raad van Kerken (CCC), als voorzitter van de Antilliaanse Bisschoppenconferentie, en in vele andere raden en commissies. Paus Franciscus maakte hem tot kardinaal op 22 februari 2014, en daarmee werd hij de eerste kardinaal van onze bisschoppenconferentie. Een minpunt in zijn leven was een aanslag die op hem werd gepleegd in 2006 in de kathedrale basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis in Castries, toen hij door een geestelijk gestoorde man met een mes werd neergestoken. Gelukkig overleefde hij die aanval.

Twee weken geleden kreeg hij een zware hartaanval, die hij wonderbaarlijk genoeg heeft overleefd. De laatste jaren verbleef kardinaal Felix in de Benedictijnse abdij in Roseau, Dominica, waar hij gisteren ook is overleden.

Kardinaal Felix was voor het laatst in ons land bij de verheffing van onze kathedraal tot basiliek in 2014 en bij de bisschopswijding van Mgr. Choennie in januari 2016.
De uitvaart wordt alsnog bekend gemaakt. Moge zijn ziel rusten in vrede.



Categorieën:BISDOM, persbericht

Tags: , , ,

Plaats een reactie