Door pater Martin Noordermeer omi –
Wedstrijd
In 2016 werd er in ons bisdom een soort wedstrijd gehouden tussen alle kerken van ons bisdom om te kijken welke parochiekerk de mooiste en de meest liturgische adventskrans zou hebben en hoe die ook heel mooi opgenomen zou worden in de kerstversiering. De adventskrans met zijn paarse linten en vier kaarsen zou dan met Kerstmis een kerstkrans worden met gouden, witte, gele, groene en rode linten, met in het midden een vijfde kaars, groter, dikker, hoger, die dan met Kerstmis ontstoken kan worden. Er is toen, in 2016, heel wat werk gemaakt en het werd een prachtige, kleurige papieren uitgave van Omhoog met foto’s van kerststalletjes van bijna alle kerken, kerkjes en kapellen van ons bisdom.
5e kaars
Het meest opvallende bij kerstvieringen rond die tijd was het feit dat de adventskrans nergens meer te vinden was. Dat is die groene krans met vier kaarsen erin, die in onze kerken wordt geplaatst als onderdeel van de versiering in de Adventstijd. Op de eerste zondag van de Advent en daarna elke volgende zondag wordt er één kaarsje ontstoken als teken dat Kerstmis dichtbij komt. Hoe meer kaarsen, hoe meer licht. Maar een originele adventskrans heeft 5 kaarsen. De 5e staat in het midden van de krans en die wordt ontstoken in de kerstnacht om te laten zien dat het Licht werkelijk gekomen is. In sommige kerken wordt het kerstkindje in de kribbe gelegd, maar we zouden ook de 5e kaars kunnen ontsteken om zo aan te geven, dat Christus, het Licht van de wereld is gekomen! De paarse linten van de adventskrans worden vervangen met linten van vrolijke kleuren zoals goud, wit, rood, groen en geel. Zo wordt de ADVENTSkrans een echte KERSTkrans. Dan zien we ook het verband tussen Advent en Kerst! Bij de kerstversiering moet ook de adventskrans zijn plek terugkrijgen!
Fotoserie Omhoog
Wat ook is opgevallen in 2016, is dat in de meeste kerken van ons bisdom de adventskrans erg klein was, ergens op een tafeltje staat en bijna niet te zien is voor de mensen die verderop in de kerk zitten. Hier zouden de liturgiegroep en de versiergroep in heel wat parochiekerken echt iets aan moeten doen. Grote adventskransen, hangend hoog boven de aanwezigen, en duidelijk zichtbaar; dat is de oproep! Willen we echte goede versieringen maken in onze kerken dan moeten we meer energie, creativiteit en iets nieuws proberen te doen. De fotoserie uit 2016, afgedrukt in kleuren in de gedrukte Omhoog begin januari 2017, heeft ons laten zien waar wel en waar niet de creativiteit, originaliteit en vooral de didactiek van advent- en kerstversiering te vinden was.
Grote opdracht
Aan een kerststal moet gewerkt worden. Wat gaan we dit jaar doen? Kan er een fonteintje bij? What about een vijvertje met vissen erbij, een mooi decor? Of wordt het weer hetzelfde als vorig jaar? Kan het niet eens anders? Kunnen we geen andere mensen erbij vragen? Op dit gebied is er nog heel veel te doen. Hier ligt een gigantische opdracht voor de liturgiegroep en de groep van vele mensen die de kerk versieren. Al in oktober moeten de mensen bij elkaar komen om over de kerstversiering te praten. Moet het weer dezelfde groep zijn? Kunnen we geen Surinaamse artiest vragen om eens een goed decor te maken van houtsnijwerk? Het mag toch best wat kosten? Deze suggesties komen wel erg laat, maar zouden misschien voor het volgend jaar aandacht kunnen krijgen!
Tour de crêches 2023
Zijn er geen parochianen die van papier-maché beelden kunnen maken, een grot kunnen maken? Dames die dan kleren voor die beelden kunnen stikken? Kan Jozef geen Creool zijn, Maria een Hindoestaanse, Jezus liggend in een hangmat… een Javaanse en een Chinese herder… en de grot(of stal) een pinapalmhutje? Laat onze Surinaamse creativiteit eens de vrije loop. Dan kunnen we volgend jaar, in 2023, op Eerste en Tweede Kerstdag een ‘tour de crêches’ organiseren, een rondgang langs alle kerststallen in onze kerken, zoals dat vroeger ook in Haïti werd gedaan. Wie heeft de mooiste, de origineelste, de meest Surinaamse, meest didactische kerststal in 2023? Bereid U zich hierop nu reeds voor!
Inspiratie, transpiratie en conspiratie
Men moet er wel energie, fantasie, maar misschien ook wel een beetje geld aan besteden om er iets mooiers van te maken dan het jaar ervoor. Het is een éénmalige uitgave, maar de stal komt elk jaar weer terug! Iedereen kan aan de hand van de foto’s die dan gemaakt gaan worden, en die wij naar elkaar kunnen “appen” zelf beoordelen welke de mooiste advent- en kerstversiering is! Wie heeft moeite gedaan en wie heeft er met de pet naar gegooid? Lieve mensen, dit is zo belangrijk! Soms zie je beelden die een samenraapsel zijn van wat men kon vinden, maar ze hebben geen enkel verband met elkaar: een herder die voor Jozef speelt, een Jozef die neerknielt maar geen stok heeft hoewel zijn handen de mogelijkheid hebben om er een stok doorheen te doen. Laat de H. Geest ons inspireren om volgend jaar iets heel moois van ons advent- en kerstversiering te maken.Veel inspiratie, transpiratie en conspiratie (=samenwerking) toegewenst!
OMHOOG Jaargang 66, editie 50, 18 december 2022
Categorieën:geloof en leven
Geef een reactie