I’ve got the joy, joy, joy…

door Sandra Soegono-Sijem –

Zuster Passie
‘Een woord of een glimlach is vaak genoeg om een moedeloze ziel nieuw leven in te blazen.’ Dit is een bekende citaat van St.-Theresia van Lisieux. Op de feestdag van deze heilige, 1 oktober jl., heeft zuster Maria van de Passie van Christus Galimon SSVM haar eeuwige geloften afgelegd in de kathedrale basiliek. Twee weken voor deze grote dag was zuster Passie voor enkele dagen op familiebezoek in het district Para. In die periode bezocht zij de diensten van de parochies in de omgeving waaronder Sint-Jozef Copieweg. Haar bezoek wakkerde enthousiasme aan bij verschillende parochianen om de dienst van haar eeuwige professie bij te wonen. Pater Fransiskus besloot daarom om een algemene oproep te doen in de kerk. Na overleg met de koorleidsters en de ouders werd ook besloten dat het koor God’s Singing Angels mee zou gaan.

Married
God’s Singing Angels is een koor bestaande uit kinderen en jongeren uit de parochies Onze Lieve Vrouw van Goede Raad, St.-Jozef, St.-Antonius en St.-Isidoor. Het koor was op tijd en kon dus een goede plek kiezen van waaruit de kinderen alles konden volgen. Thirza (7) vroeg: ‘Waar zit de zuster die non wordt?’ Na even zoeken was zij gevonden. ‘Kijk haar daar, die blauwe zuster met die mooie smile.’ En zuster Passie had die dag echt een glimlach die aanstekelijk werkte en je gelijk blij maakte. Een van de kinderen zei nog: ‘Die zuster heeft een mooie smile hoor, she is perfect.’ Van dichtbij konden zij zien hoe zuster Passie haar bloemenkroon (een symbool van eeuwige professie) ontving. Keith (9) vroeg in het Engels wat dit alles betekende: ‘Is she like married now?’ Een van de begeleiders in haar beste Engels: ‘Ja, married met Jezus en de Kerk.’

Hoop
Van te voren waren de kinderen voorbereid dat de dienst 2-3 uren zou duren. Het was een speciaal gebeuren voor ons bisdom, hadden we nog uitgelegd. Zij hielden zich ondanks de oktoberwarmte gelukkig vrij rustig in de kerkbanken, ook gedurende de homilie van monseigneur Choennie. De bisschop richtte zich tijdens zijn preek op een bepaald moment rechtstreeks tot de aanwezige kinderen en probeerde de moeilijke woorden uit te leggen. Hij legde een verband tussen de naam van zuster Maria Passie van Christus en het heersende cynisme in onze wereld. Wij moeten de hoop niet verliezen en bereid zijn te lijden voor ons ideaal.

Feest
Na de dienst was het de bedoeling dat het koor gelijk terug zou keren naar Lelydorp, maar toen nodigde zuster Regina SSVM het koor uit voor de receptie. Aan haar werd nog gevraagd of het wel een goed idee was: de groep bestaat uit bijna 30 personen. En toen antwoordde zuster: ‘Niet erg, dan verdelen wij de koek in iets kleinere stukjes.’ Tijdens de korte busrit van de kathedrale basiliek naar het Maria-internaat waar de receptie werd gehouden, werd gauw een lied geoefend voor zuster M. Passie. Het gekozen lied – I’ve got the joy, joy, joy, joy – was heel passend, daar zuster Passie een en al vreugde en blijdschap uitstraalde. Met spontane gasten, lekker eten en muziek was de receptie een mooie afsluiting van dit grote feest in ons bisdom.

OMHOOG Jaargang 66, editie 41, 16 oktober 2022Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: