Jongeren leren over Jezus de goede Herder

door Cheryl Jacott-Daal –

Jongerenfestival
Je bent waarschijnlijk net als ik verliefd op schone, christelijke moppen. Wat denk je van deze: Een goddienstlerares vroeg aan de klas waarom wij op de zondag stil moeten zitten in de kerk. Een van de kinderen stak haar vinger op en gaf als antwoord: omdat mensen in de kerk slapen. Grappig hè?
In de maand september is er een 3-daags jongerenfestival gehouden in Asewa Otono. De organisatie heeft een intensief, afwisselend en leuk programma afgewerkt. Met zo’n boeiend programma was er weinig ruimte om te slapen.
Het doel van het festival was om een goede relatie op te bouwen met Jezus de goede Herder. Ik hoorde achter mij ‘drie musketiers’ smoezen over slechte ‘herders’ in Suriname. Ik vraag mij af of goede leiders echt zoek zijn in Suriname. Diverse bekende sprekers zijn aan het woord gekomen. Er was ruimte voor de jongeren om mee te doen aan sport en creatieve bezigheden. Daarnaast is er seksuele voorlichting gegeven en educatieve informatie verstrekt.

Bescherming
Een deskundige van de Dienst Dermatologie heeft gesproken over een spelletje dat zij kwastje-kwastje noemt. Alle jongeren begonnen luid te lachen toen zij deze metafoor gebruikte. Het is mij toen duidelijk geworden dat zij direct begrepen over welk spelletje het gaat. Mannen die dit spel zonder condoom met hun ‘kwast’ spelen, kunnen geslachtsziekten oplopen of overbrengen zoals hiv, syfilis en wratten. Je begrijpt toch dat ik met ‘kwast’ het geslachtsdeel van mannen bedoel?
Ik vind dat wij onze jongeren deze informatie niet moeten onthouden. Wij moeten ze leren hoe zichzelf te beschermen. De kerk vindt dat wij netjes moeten trouwen. Hiermee ben ik het eens. Het is echter de harde realiteit dat er vóór, maar ook buiten het huwelijk seks wordt bedreven.
Er zijn ook andere geslachtsziekten die mensen kunnen oplopen. Heb je ooit een persoon gezien die tijdens het lopen steeds dansende en springende bewegingen maakt? Je krijgt het gevoel dat hij last heeft van jeuk in zijn onderbroek. Dit kan een teken zijn dat deze persoon een seksueel overdraagbare aandoening heeft die kan aanvoelen als een nest met bijtende rode mieren in je onderbroek.

Schokkende foto’s
Laat niemand jou voor de gek houden! Mensen die steeds grote wondjes aan hun lippen hebben, moeten je niet vertellen dat zij last hebben van een allergie. Het is de seksueel overdraagbare aandoening die herpes wordt genoemd. Je bent dus gewaarschuwd! Kus niet eenieder!
Geslachtsziekten kunnen ernstige gevolgen hebben. Volgens een deskundige worden er baby’s in Suriname geboren met gele etter op beide ogen. Zulke kinderen kunnen het slachtoffer zijn van een geslachtsziekte die druiper wordt genoemd. Deze kinderen lopen de kans om blind te worden.
Mannen die besmet zijn geraakt met druiper kunnen een pusachtige afscheiding krijgen, die vaak gelig of groenig van kleur is, en een branderig of geïrriteerd gevoel geeft bij het plassen. Sommige hebben helemaal geen klachten. Er werden steeds foto’s van anonieme personen met geslachtsziekten getoond. Het was een shock voor de deelnemers om te horen dat de foto’s in Suriname zijn gemaakt.

Workshops
De workshop Meten is weten bestond uit twee onderdelen: een seksuele voorlichtingsbijeenkomst en het meten van suiker- en bloeddrukwaarden en gewicht. Een zuster begon ontzettend te zweten toen zij op de weegschaal moest gaan staan. Ze beefde als een blad, omdat zij bang was om haar gewicht te laten meten. Zij nam toen toch het besluit om te gaan wegen, maar stapte met een zuur gezicht ervan af. Zij werd een beetje boos. Ze zei: ‘De weegschaal moet defect zijn, want hij kraakt en piept als ik erop sta.’ Er was natuurlijk niets aan de hand met de weegschaal. Ik bemoedigde deze zuster om de extra kilo’s te lijf te gaan.
Je begrijpt toch dat dit een joke is? Nu gaan wij even serieus zijn. Mensen die te zwaar zijn, kunnen last krijgen van allerlei kwalen. Sommige krijgen pijn aan hun knieën. Andere kunnen diabetes krijgen. Enkele symptomen hiervan zijn: constant dorst krijgen en vaak moeten plassen.
Ik heb de workshop Meten is weten bijgewoond, maar er waren nog vier andere workshops. Een was over het bespelen van muziekinstrumenten, de tweede over drama en acteren verzorgd door On Stage, de derde workshop ging over luisteren naar de stem van Jezus de goede Herder en de vierde was om te leren dansen. De vrouwen binnen de organisatie hebben ook aan alles gedacht hè? De kennis over deze onderwerpen werd op een komische manier en met herkenbare voorbeelden doorgegeven aan de jongeren.

Missionaris, missie
Heb je ooit gekeken naar de comedyfilm Sister Act? De grappige actrice Whoopi Goldberg speelt de rol van een non. Ik vind dat een van de sprekers, een Surinaamse non, een look-a-like is van Whoopi. Nonnen in Suriname trekken zwart-witte, witte of blauw-grijze kleding aan. In de omgang wordt de laatste groep de Blauwe zusters genoemd.
Ik heb mij afgevraagd of de non wel in staat zou zijn om herkenbare voorbeelden voor jongeren te gebruiken. Het resultaat was heel verrassend. Zuster Boomiki, de non, is dagelijks met jongeren bezig en weet blijkbaar precies welke streken zij uithalen. Zij startte met komische opmerkingen en won zo de harten van velen. ‘Kijken jullie vandaag droevig, omdat het de laatste dag is waarop je een schatje gaat zien die je leuk vindt? Ga je morgen een WhatsAppberichtje sturen waarbij je zegt: Hallo zonneschijn?’ Iedereen zat te giechelen.
De spreker vertelde de jongeren dat zij ver moeten blijven van porno, drugs en de portemonnee van anderen. Deze zaken bedroeven het hart van God. De non is ook geen voorstander van het dragen van ‘billenshorts’. Ik had ook niet anders verwacht.
Zuster Boomiki zei dat wij niet moeten wachten op monseigneur Karel Choennie en pater Kross om verloren schapen over Jezus te vertellen. Wij moeten het zelf doen. Verloren schapen zijn niet ver van ons. Soms denken wij dat zij alleen in buurten wonen zoals Flora, Sunny Point en Ramgoelam of in districten zoals Para, Wanica en Saramacca. Ze kunnen ook heel dichtbij zijn. Verloren schapen zijn soms onze huisgenoten, matties of zusters en broeders in de kerk.
Wat betekent het moeilijke woord missionaris volgens jou? Het betekent dat wij verloren schapen moeten vertellen over Jezus onze Redder en het Koninkrijk van God. Volgens de Blauwe zuster is deze taak weggelegd voor alle christenen die gedoopt zijn, kunnen praten en zelfstandig handelingen plegen. Voel jij je nu wel aangesproken om ook een missionaris te zijn?

Getuigenis
Een van de jongeren zei dat de talk van Anastacia Kanape-Pokie veel indruk op haar heeft gemaakt. Anastacia is directeur bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Ik wist niet dat ze rooms-katholiek is. Deze leider prijst zichzelf niet, maar geeft alle eer aan God voor haar succesvolle carrière.
Als 16-jarig meisje heeft een vrouw voor haar gebeden op het terrein van CBB. Zij vroeg aan God om Anastacia te zegenen met een goede baan. Weet je waarom? Anastacia leende de radeloze vrouw haar T-shirt, nadat CBB haar vertelde dat zij terug naar huis moest om één te halen. De vrouw had het nodig om een pasfoto te kunnen maken voor een ID-kaart. Weet je wat er toen is gebeurd? God heeft het gebed verhoord. Als je bidt, kun je drie antwoorden krijgen: ja, nee of wacht even.
Anastacia solliciteerde na enkele jaren bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en werd aangenomen bij CBB. Door haar proactieve houding werd zij op verschillende plaatsen ingezet. Zij werd zelfs gevraagd om leiding te geven aan volwassenen. God heeft zuster Anastacia laten wachten en op zijn tijd heeft Hij haar de toppositie van directeur toegewezen. Vind je het geen mooie getuigenis?
De 38-jarige directeur erkent dat er nog veel moet gebeuren bij CBB, maar zij praat vol overtuiging over de kracht en wonderen van de Heer in haar leven. Zij prees God. ‘Te Masra Jezus de wan presi, wan kenki musu fu kon.’ Ik denk dat deze rooms-katholieke leider geliefd is binnen de samenleving, niet alleen door haar vlotte babbel. Mensen waarderen haar vooral door haar dienstbaarheid en haar vermogen om zichtbare veranderingen door te voeren.

Minibeurs
Op de minibeurs heeft Women’s Rights Centre aan jongeren gezegd: ‘No naki ma taki.’ Geen enkele vorm van geweld is goed te praten. Let op! Ik heb nergens in de bijbel een rechtvaardiging gevonden voor het plegen van geweld tegen vrouwen. Vrouwen zijn parels in Gods ogen en moeten volgens een bekende ster hun waarde kennen. De zuster vervolgde door te zeggen dat vrouwen een echte man moeten kiezen en geen kaaiman. Een echte man toont respect voor vrouwen en is God trouw. Kaaimannen lopen uit, slaan, schoppen of vernederen vrouwen.
Ik was vooral heel blij om jongens te zien tijdens het festival. Meestal gaan de meisjes en vrouwen naar de kerk. Een van de sprekers zei dat vrouwen die naar de kerk gaan graag willen trouwen. Niet met de kaaimannen hoor, maar met gelovige en zorgzame mannen.
Verder stonden organisaties zoals Stichting Man Mit’ Man en Double Positive op de beurs om informatie aan de jongeren te verstrekken. FHR School of Business, Unasat, Adek en AHKCO hebben informatie gegeven over studierichtingen. Ik heb de studiemogelijkheden gemist voor degenen die ambitie hebben om zich te verdiepen in vreemde talen. Er was ook geen informatie voor jongeren die in het onderwijs of de zorg willen gaan.

Proficiat
Enkele guards zaten tijdens hun break lekker tesa fesa en krie-kra van Fernandes te eten. Met een brede smile op het gezicht en gekruiste armen genoten zij van de optredens van jonge sterren. Deze sterren waren druk bezig met zang, dans en toneel en hebben de poortwachters wakker gehouden. Het leek wel theater Thalia. Het RK-Bisdom mag tevreden terugblikken op een zeer geslaagde acitiviteit.
De zaal van Asewa Otono was propvol en de jongeren hebben veel geleerd over Jezus. Zij hebben geestelijk voedsel ontvangen van verschillende sprekers inclusief de bisschop, pater Kross, diaken Waterberg en nog vele anderen. Ik vind dat de organisatie een dikke tien en een applaus verdient voor de activiteit. Het RK-Bisdom is goed bezig!
Mannelijke en vrouwelijke leiders moeten samenwerken. De organisatie van het jeugdfestival was voornamelijk in handen van vrouwen. Vrouwelijke leiders kunnen daarom volgens mij worden beschouwd als onmisbare schakels binnen onze RK-gemeenschap en in de samenleving.
Niet alleen de bisschop maar ook Surinaamse beleidsmakers mogen trots zijn op de leiders van het bisdom. Zij helpen met het implementeren van beleidsvoornemens die bijdragen aan de vorming van jongeren. Wie durft nog te zeggen dat goede leiders schaars zijn in Suriname?

OMHOOG Jaargang 66, editie 28, 25 september 2022Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: