Sint-Jozef Copieweg als centrum voor r.-k. Wanica

door Charles Chang –

St.-Jozef Copieweg
Veel straten in Lelydorp en omgeving zijn geasfalteerd, maar het lijkt alsof de overheid de Oud-Copieweg is vergeten. Daar woont vrijwel niemand. Dit komt omdat de mensen destijds moesten verhuizen vanwege de mijnactiviteiten van Suralco. Niet ver na de afslag van de hoofdweg staat de Sint-Ferdinandschool, gevolgd door de St.-Jozefparochie, de standplaats van pater Fransiskus Mistrianto CM. Een eind verder eindigt de weg in de nu verlaten Suralcomijn.
Het kerkgebouw heeft door het grote V-dak, zonder toren en kruis, een hedendaags ontwerp. Voor de bel is een eigen plekje. In de onbewoonde, bosachtige omgeving steekt de St.-Jozefkerk niet alleen af door haar grootte, maar ook door haar helder groene kleur. Impressief is ook het kort gemaaide, grote tuinveld. De priester is ook tevreden over de steun die hij krijgt van de parochianen.

Mistrianto & Kebry
Vanaf 1 augustus vorig jaar is pater Fransiskus verantwoordelijk voor de parochies in Wanica en hij verhuisde naar de priesterwoning bij de St.-Jozef Copieweg. Voorheen, toen hij pastoor was van de Fatimakerk, moest hij telkens de afstand afleggen naar hier. ‘Maar zo is het gemakkelijker – voor zowel de diensten als het sacrament van de priester’, zegt hij over de nieuwe bestemming. Zijn werknaam is eigenlijk Mistrianto. Fransiskus – schrijfwijze op zijn Indonesisch – is zijn doopnaam. ‘Maar in Suriname spreken ze me liever aan met Fransiskus, omdat dat bij hen bekend is’, zegt de priester uit Surabaya. Het missiewerk verricht hij nu samen met landgenoot pater Kebry, eveneens gedoopt Fransiskus, die nog geen jaar in Suriname vertoeft en het Nederlands nog niet helemaal beheerst zoals Mistrianto.

Veel diensten
De ingang van de St.-Jozefkerk Copieweg bestaat uit een multifunctionele ruimte. In het tweede gedeelte staat de zaal met het altaar. Een bakstenen muur vormt het decor. In plaats van grote vensters staan er rijen van shutterramen. Kleine werken van keramiek vervangen de traditionele statiebeelden waarvoor anders geen plaats zou zijn tussen de vele ramen. Behalve dat Fransiskus goed en accentloos Nederlands spreekt, beschikt deze kerk ook over goed akoestiek geluid. Opvallend is het grote aantal diensten per week. De diensten door de week beginnen een half uur van tevoren met het rozenkransgebed. Op elke tweede vrijdag van de maand is de eucharistie-aanbidding. ‘Het gaat de goede kant op’, zegt Fransiskus over het bezoekersaantal. ‘Per week zijn er veel diensten om de mensen te stimuleren om te komen, maar ook vanwege de pandemie. We moeten rekening houden met afstand en kunnen niet te veel mensen krijgen in één keer.’

Centrum r.-k. Wanica
Tot het werkgebied van pater Fransiskus Mistrianto behoren naast de St.-Jozef Copieweg ook de St.-Isidoorparochie (Reeberg), de St.-Antonius (Lelydorp) en de OLV van Goede Raad (Welgedacht A). Daarnaast ondersteunen hij en pater Kebry ook pater Kenneth Vigelandzoon in de parochies Heilige Bernadette (Bernharddorp) en St.-Andreas (Onverdacht/Billiton). Alsof dit niet genoeg is, overweegt de geestelijke om ook diensten te houden bij de mensen thuis. ‘In de Rijsdijk- en Bijlhoutweg wonen ook katholieken, maar de mensen hebben geen vervoer om te komen. In Indonesië is het normaal dat de priester gaat naar de mensen in de verafgelegen plaatsen.’
Er is nog meer dat de St.-Jozefparochie Copieweg tot een centrum maakt. Net is het gebouw waar vroeger het internaat was, herbouwd en het plan is om daar een kinderopvang te starten onder leiding van zuster Odilia FCh. Zuster zal er ook wonen en zo haar beroep als vroedvrouw kunnen oppakken. Daarnaast is er een Mariagrot, waar de parochianen in de openlucht het rozenkransgebed kunnen bidden. Pater houdt vaak genoeg ook openluchtvieringen. Dit alles kunt u terugvinden op de Facebookpagina van St.-Jozef Copieweg.

Een overzicht van de vieringen in de Sint-Jozef Copieweg:
zondag heilige mis om 10u ‘s morgens
maandag, dinsdag en vrijdag heilige mis om 6u ‘s avonds
elke 2e vrijdag van de maand eucharistie-aanbidding.Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: