De schoonheden van de St.-Thaddeuskerk, Groningen

door Charles Chang –

Stimulans
Akoestisch maakt het zeker wat uit. Van buitenaf is dit niet meteen te zien, maar eenmaal binnen in de St.-Thaddeuskerk is het eerste dat opvalt de ronde vorm van het gebouw. Daarmee is deze kerk in Groningen, Saramacca de eerste in Suriname met een dergelijk ontwerp. Van de oude die op driekwart hoge neuten stond – met de voorzijde gericht naar de rivier – is niets meer over. De nieuwe is namelijk op de plek van de oude gebouwd. Hoge gast vandaag, zondag 1 mei, is monseigneur Karel Choennie. Hij zal net als op de eerste zondag van de vorige maand de dienst leiden. Zie de editie van Omhoog van 13 april, ‘Samen op weg, een reis naar Saramacca’.
Het streven van de bisschop is om op iedere eerste zondag van de maand de dienst te leiden. Een andere stimulans om meer parochianen naar de kerk te krijgen, is het koor vanuit de stad dat meegaat. De vorige keer zorgde het Salvatorkoor van Parochie Noord voor meer vocale volume, dit keer zijn het de zusters van Obra de Maria die de geestelijke vreugde verhogen met zang en muziek. Het gitaarwerk van Danielly Souza Muniz krijgt bijstand van Kelsey Small, percussionist en bandleider van de kathedrale band Youth of Christ. Op de andere zondagen is het bisschop emeritus De Bekker die plaats neemt achter het altaar. In december vorig jaar vierde de nieuwe Thaddeuskerk haar driejarig bestaan.

Jezus is leven
Vijf minuten over acht haasten de laatste bezoekers zich naar binnen en raakt de kerk voor driekwart gevuld. Tot de aanwezigen uit de stad behoort zuster Judith Mawo, die ook meegekomen is voor deze pracht van een Godshuis aan de Saramaccarivier. De zitbanken, die in een halve cirkel staan opgesteld, zijn overgenomen van de oude kerk. De antieke uitstraling versterkt dit vermoeden. Overigens, de overname geldt voor al het aanwezige houtwerk in de ruimte. Nieuw zijn de mooie vensters van glas in lood, de staties in gegoten metaal, de bolle verlichting en andere decoratieve details.
Het evangelie gaat over het laatste hoofdstuk uit Johannes, over de verschijningen van Jezus na Zijn dood. Petrus en nog enkelen van de leerlingen gingen in de avond de netten uitgooien, maar ze vingen niks. Bij terugkomst in de vroege ochtend troffen ze aan de kant een vreemdeling aan die vis zat te roosteren op houtskoolvuur. Het bleek Jezus te zijn die later Petrus tot drie keer toe de vraag stelde: ‘Hou je van mij meer dan de anderen van mij houden?’ ‘Ja Heer, U weet dat ik U bemin’, was telkens zijn antwoord. Bij de derde keer werd Petrus bedroefd, want hij dacht aan de drie keren dat hij Jezus had verloochend.
Het vissen in de nacht zonder succes, het houtskoolvuur en de slotwoorden van Jezus aan Petrus bij het ontbijt hebben allemaal volgens het evangelie een diepe betekenis. In de preek roept de bisschop de mensen op om naar de kerk te komen. ‘Wil je Jezus leren kennen, dan kom je zondag naar de kerk. Jezus is leven en dat moeten we vieren!’ Met ‘leven’ verwijst Choennie naar de overvloed waarvoor Jezus zorgde op de bruiloft in Kanäan en de 153 vissen die de mannen vingen op aanwijzing van hun Meester.

Innerlijke schoonheid
Het loont om een keer de afstand naar Groningen, Saramacca te rijden en de nieuwe Thaddeuskerk te zien. Bij de ingang van het keurig onderhouden terrein staat een Mariakapel. Verder bestaat het complex uit behalve de kerk ook een gelijknamige school, een kloosterverblijf en een multifunctioneel gebouw. De twee verdieping tellende oude pastorie is door de jaren heen in onbruik geraakt. Voor Obra de Maria is het de eerste keer dat ze in Saramacca is geweest. Hoe goed de omgeving nu met de nieuwe kerk zal leven, weet Danielly als volgt te weergeven: ‘Een kerk leeft altijd wanneer het volk van God daar bijeen komt voor de eucharistieviering. De kerk van Saramacca heeft niet alleen haar uiterlijke maar ook haar innerlijke schoonheid, uitgedrukt op het gezicht van elke parochiaan die zich inzet om de gehele gemeenschap zich welkom te laten voelen in het huis van de Heer.’

OMHOOG Jaargang 66, editie 19, 15 mei 2022

(Tekst & foto’s: Charles Chang)Categorieën:geloof en leven, verslag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: