Synodale reis in de veertigdagentijd (4)

“. . . met een kleine jongen om hen te leiden” (Jesaja 11,6c).

Laatst had ik een gloeilamp momentje. Ik realiseerde me eindelijk de betekenis van een kind in het leiden van het Volk van God op het logo van de synode. Wat was de context van de openbaring?

Als onderdeel van mijn babysitten nam ik een tweeënhalf jarige jongen mee naar de dierentuin in Port of Spain. Ik was enorm opgewonden omdat ik dacht dat hij opgewonden zou zijn. Twee avonden ervoor had ik hem een verhaaltje voor het slapengaan voorgelezen over een panda en ik zei tegen hem: “Laten we naar de dierentuin gaan om de panda te zoeken!”

Terwijl ik opgewonden was om van de ene kooi naar de andere te gaan, merkte ik dat hij geïnteresseerd was, maar niet bijzonder opgewonden of gefocust op de dieren. Hij was meer verdiept in de mechanica van de waterleidingen en kleppen binnen en buiten de kooi en hoe ze functioneerden.

Twee voorbeelden sprongen in het oog.

Eerst stopten we in het aquariumhuis om elk aquarium te observeren. Terwijl ik bezig was hem de informatie over elke vis voor te lezen, waren zijn ogen gefixeerd op de bellen die naar boven in de tank dansten, en hij vroeg: “Waar komt het vandaan?”

Ten tweede, bij de giraffenkooi, was hij meer gefascineerd door een nabijgelegen brandblusser. “Wat is dat?” “Hoe werkt het?” Ik heb uitgelegd en zelfs gedramatiseerd hoe het werkte, en mijn uitleg bleef in zijn geheugen gegrift. De rest van de dag deed hij constant het geluid van de brandblusser na.

Op deze reis door de dierentuin leerde deze kleine jongen me dat iedereen op de synodale reis zijn eigen interesses en zorgen heeft. In plaats van onze eigen belangen op te leggen, moeten we ruimte creëren voor iedereen om ons te vertellen over hun zorgen en interesses. Dat is een deel van het luisteren.

Aan het einde van de dierentuin reis ging het niet om mijn interesses en zorgen, maar om die van het kind.

Gedurende de veertigdagentijd 2022 biedt de Antilliaanse bisschoppenconferentie (AEC) elke week een reflectie in het licht van het synodaal proces dat gaande is in onze Kerk. Deze reflecties worden geschreven door pater Donald Chambers, secretaris-generaal van de AEC.

OMHOOG Jaargang 66, editie 12, 27 maart 2022Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: