Het unieke van Nossa Senhora de Nazaré

door Charles Chang –

Portugees sprekenden
Gelegen in Paramaribo Noord, op de hoek van de Jozef Israel- en Rubenstraat, lijkt de Braziliaanse kerk op het eerste gezicht niet op een kerk. Echter, een groot kruis boven de ingang en een naambord met de diensttijden geven de nodige bevestigingen. Een toren ontbreekt, terwijl het gebouw eerder lijkt op een splitlevelwoning met aan de voorkant het laag gebouwd gedeelte. Naast het gebouw staat een sportveld. De Onze-Lieve-Vrouwe van Nazareth of Nossa Senhora de Nazaré – zoals de volle naam luidt in het Portugees – werd op 14 februari 2015 ingewijd. Het was een gemengd initiatief van het bisdom en van zowel een Surinaamse als een Braziliaanse ondernemer. Het gebouw kan circa vijftig kerkgangers accommoderen; zonder de COVID-regels honderd man. Intussen blijkt de capaciteit voldoende te zijn voor de Braziliaanse gemeenschap in Suriname. Het aantal wisselt sterk, doordat ze na een poos vertrekken naar het bos of hun vaderland, tenzij ze getrouwd zijn met een Surinamer. Bovendien behoort het gros van de Brazilianen in Suriname niet tot het katholieke geloof, zoals alom wordt aangenomen. De meesten zijn evangelisten, een ander deel is agnost.

Uniek
In menige opzichten is de Braziliaanse kerk uniek. Nossa Senhora is de enige katholieke kerk in Suriname die de heilige mis houdt in een airco gekoelde ruimte. Glazen schuifdeuren verschaffen toegang tot de kerk. In plaats van lange banken staan er beklede stoelen, opgesteld in een halve cirkel volgens de trend in nieuwe kerkgebouwen. Kapellen ontbreken, maar er staat een bidhoek waar de hostie wordt bewaard. Hier staat ook een grote muurschildering van de redemptorist zalige Petrus Donders. De Braziliaanse priesters in Suriname behoren namelijk tot de congregatie van redemptoristen. Een andere bidhoek is de berlinda waarin het beeld staat van Nossa Senhora de Nazaré, de patroonheilige van de kerk. Omdat wordt aangenomen dat de meeste Brazilianen in Suriname van Belém afkomstig zijn, is er gekozen voor dit icoon. Elk jaar in het tweede weekend van oktober vindt in deze stad de bedevaart Círio de Nossa Senhora de Nazaré plaats. Deze behoort tot een van de grootste, zo niet de grootste, bedevaart in de wereld. De tweede madonna die je tegenkomt in deze kerk is Nossa Senhora da Conceição Aparecida – afgekort Aparecida – de patroonheilige van het land Brazilië. Verder staat er nog een beeld van de heilige Antonius.

Vieringen
Het unieke aan Nossa Senhora heeft ook te maken met enkele weglatingen die normaal voorkomen in een katholieke kerk. Het altaar, dat staat op een fraai houten draaiwerk, is in octagonale vorm en is waarschijnlijk de kleinste diensttafel die je tegenkomt. Boven het altaar ontbreekt een groot kruis met Christus, maar pater Patricio wil er dit jaar nog werk van maken om er eentje te hangen. Alleen staat het plafond niet erg hoog. De reden van de geringe hoogte en het ontbreken van de veertien staties aan de muren heeft namelijk te maken met het gebouw. De ruimte waarin de diensten worden gehouden, was namelijk bestemd als parochiezaal. Het echte kerkgebouw moet nog verrijzen op het terrein, tesamen met andere zaken zoals een gymzaal en een sport- en speelveld voor kinderen van de St.-Petrus Dondersschool. Vandaar de grote open plek op het terrein. Maar zoals het ernaar uitziet (met de matige opkomst) zal de situatie voorlopig zo blijven. De zondagmis in de Nossa Senhora de Nazaré vangt aan om 9:00 uur. De andere vieringen zijn op de dinsdag en donderdag om 19:00 uur, respectievelijk Marialof (Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand) en aanbidding van het Heilig Sacrament. Alle diensten worden geheel in de Portugese taal verricht, maar u bent er ook van harte welkom.

OMHOOG Jaargang 66, editie 07, 20 februari 2022Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Goedemorgen Ik heb de overdenking van pater Kross gemist dit afgelopen weekend. Ik hoop en bid dat het goed gaat met hem. Groeten Carla Madsian

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: