De kerststal

OMHOOG

Door pater Martin Noordermeer o.m.i. –

Een kerststal is een voorstelling van de geboorte van Jezus van Nazareth, uitgebeeld met figuren van hout of gips. Veelal vond men een kerststal in vroegere jaren in huisgezinnen van de katholieken. Uiteraard wordt daarbij benadrukt dat ook in de katholieke kerken kerstversiering, waaronder de kerststal, niet ontbreekt. Bij de protestanten was er toen geen kerststal, maar eerder versierde dennenbomen, die daarentegen bij de katholieken weer ontbraken. Tegenwoordig vervaagt langzaamaan dit onderscheid, want de katholieken versieren zowel thuis als in de kerk nu ook de dennenbomen en ook de protestanten gaan bepaalde katholieke elementen zoals een kerststal overnemen, hetgeen een uiting is van wederzijds respect en bewijs van toenadering tot elkaar.

Geschiedenis
Hoe zijn we aan de kerststal gekomen? Sinds wanneer bestaat dit gebruik? Het stalletje van Betlehem zoals we dat nu kennen, is al heel vroeg begonnen. Reeds in de tweede eeuw wordt…

View original post 1.713 woorden meerCategorieën:geloof en leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: