Het verhaal achter de Petrus Donders noveenkaars 2021

Jerry van Keeken –

Max en Inge
Ik vertoefde van 10 t/m 23 oktober 2021 in Nederland vanwege het overlijden van mijn nichtje en kort daarop het heengaan van mijn zwager. Mijn goede vrienden Max en Inge vingen mij op en hebben mij met lief en leed bijgestaan gedurende deze periode. Zij zijn ook goede vrienden van wijlen mijn moeder Omi en wilden voor mij in verband met haar memorial day op 29 november een Sint-Antonius noveenkaars en een Moeder Maria noveenkaars kopen. De dag na de uitvaart van mijn zwager gingen we naar ’s Hertogenbosch. Max heeft daar jaren gewoond en hij wist in het winkelcentrum een speciaalzaak die gerelateerd is aan de St.-Jans kathedraal, waar deze kaarsen te koop zijn. Daar vond ik ook de noveenkaars van Peerke Donders.

Emotioneel
Wat waren wij blij dat wij deze noveenkaars konden kopen. Na de aankopen gingen we naar de Sint-Jans kathedraal, voor mij de eerste keer. We hebben in het Mariahoekje gebeden voor de zielenrust van de overledenen en maakten daarna een wandeling door deze oude, beroemde kerk. Mijn vriend Max bracht me ook naar de nis van Peerke Donders. Ik had mij er niet op voorbereid en jullie kunnen wel begrijpen dat de emoties hoog waren… de gedachten aan Dylan kwamen in overvloed naar boven… daarnaast ook zoveel verdriet, pijn en smart om het overlijden van mijn zus en broer een jaar geleden en nu mijn nichtje en zwager. Dit raakt je diep emotioneel. Daarnaast is er nog een zoon van de familie over, die nu helemaal alleen in dit aardse leven is overgebleven. Hem helpen om dit te verwerken, is een immense taak. Ik heb foto’s gemaakt van de nis van Petrus Donders en later ook van Moeder Maria en St.-Antonius. Het was een waarlijk moment van het ervaren van goddelijke krachten, krachten die mij ondersteunden in deze wankele periode.

Droom
Bij het beeld van Peerke Donders haalde ik de noveenkaars uit de boodschappentas en ik zei tegen mijn vrienden: “Deze kaars gaat naar de Stichting Devotie Petrus Donders. Dit is een mooi gebaar om Petrus Donders te eren”. Wij hebben verder een serene, maar koude ochtend in Den Bosch gehad.
Terug in Suriname hadden de kaarsen reeds hun bestemming: de St.-Antonius noveenkaars zou worden aangestoken op 30 oktober bij de eerste jaargetijde van mijn broer. De Moeder Mariakaars zou op 29 november, de geboortedag van mijn dochter en ook de sterfdag van mijn moeder (Omi) worden aangestoken, en de kaars van Peerke Donders was bestemd voor de Stichting Devotie Petrus Donders.
In een droom zag ik een relatie tussen de noveenkaarsen, behalve dat ze samen en in dezelfde winkel gekocht waren: de St.-Antoniuskaars en de kaars van Moeder Maria aansteken op 29 november (de verjaardag van mijn dochter die 15 jaar wordt} en op 7 december, de geboortedag van Dylan die 18 jaar wordt, de Petrus Donderskaars. Tussen de verjaardagen is een noveen, het aantal van 9 dagen! Ik bleef bij de gedachte om de noveenkaars van Peerke Donders aan de stichting te geven.

Bestemd
Op 27 oktober ging ik aan het werk en startte met de behandeling van de fysiotherapeutische patiënten. Om 10.00 uur kreeg ik op de poli mijn goede vriend Gerard, die ook lid is van de Stichting Devotie Petrus Donders, als patiënt voor behandeling. Tijdens de behandeling vertelde ik hem het verhaal van de kaarsen, waarop hij zei: “Vanavond is er een heilige mis in de basiliek, het is de geboortedag van Peerke Donders en we memoreren hem. Deze H. Mis zal worden geleid door de paters Redemptoristen”. Toen wist ik dat de eerste ingeving in de St. Jans kathedraal, de werkelijke bestemming van de door mijn vrienden Max en Inge gegeven noveenkaars van Peerke Donders, de juiste was! Zo is de kaars bij u terechtgekomen…
Voor Dylan zijn verjaardag zullen wij een lokale Peerke Donderskaars aansteken.
Op weg naar de heiligverklaring van zalige pater Petrus Donders!

OMHOOG Jaargang 65, editie 46, 14 november 2021Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Sang! Wat een heftig verhaal. Zoveel dierbaren in korte tijd te moeten missen.
    Moge God u bijstaan.
    Maar wie is Dylan dan?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: