Vaticaan stuurt boodschap voor Diwali

Op de website van Vatican News wordt melding gemaakt van een boodschap van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog naar alle hindoes ter gelegenheid van Deepavali of Divali, ook wel bekend als het Festival of Lights. In de boodschap stuurt de pauselijke raad zijn hartelijke groeten en spreekt de wens uit dat dit feest het leven van de hindoes kan verlichten, zelfs te midden van de angst en onzekerheid die ontstaan zijn als gevolg van de COVID-19-pandemie.

Het feest dat dit jaar op donderdag 4 november valt, is een feest dat de overwinning van het goede op het kwade markeert. Op deze dag, ook wel Diwali of het Lichtfestival genoemd, transformeren hindoeïstische families over de hele wereld hun huizen in bakens van licht, wisselen geschenken uit, delen feesten en verrichten pooja (gebeden) voor goden.
Samen met ‘de littekens die vers in onze geest zijn van de pandemie’, luidt het bericht, is er ‘een gevoel van berusting, wanhoop en moedeloosheid wanneer er wereldwijd verwoestende dingen gebeuren’. In dit verband deelt de boodschap enkele gedachten over hoe ‘wij, zowel christenen als hindoes, het licht van hoop in het leven van mensen kunnen brengen in zulke uitdagende tijden’.

Door de ‘donkere wolken van de huidige pandemie’ zijn ‘zilveren voeringen van solidariteit en broederschap’ geweest, schrijft de pauselijke raad. De kracht van solidariteit door hulp aan behoeftigen, meer nog met een interreligieus karakter en verantwoordelijkheid, maakt het licht van de hoop zichtbaar, zo luidt de verklaring.
‘Het samenbrengen van licht in het leven van mensen door middel van interreligieuze solidariteit bevestigt ook het nut en de vindingrijkheid van religieuze tradities in de samenleving. In tijden van crisis hebben religieuze tradities ook het vermogen om individuen te helpen hoop te vinden, ‘met hun blik gefixeerd voorbij hun huidige wanhoop’, vervolgt de verklaring.
Om deze reden is het de plicht van religieuze en gemeenschapsleiders om de geest van broederschap onder hun volgelingen te koesteren om hen te helpen wandelen en samenwerken met mensen van andere religieuze tradities, vooral tijdens crises en rampen van welke aard dan ook.

Ter afsluiting van zijn boodschap schrijft de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog dat ‘als gelovigen geworteld in onze eigen respectievelijke religieuze tradities en als personen met een gedeelde visie op en gedeelde verantwoordelijkheid jegens de mensheid, in het bijzonder de lijdende mensheid, mogen wij christenen en hindoes, individueel en collectief, en de handen ineenslaand met mensen van andere religieuze tradities en van goede wil, de hand reiken naar mensen die in wanhoop verkeren om licht in hun leven te brengen!’ Ten slotte voegt de raad eraan toe: Happy Deepavali!

OMHOOG Jaargang 65, editie 43, 31 oktober 2021Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: