Nieuwe mantel voor de Cirío

door Charles Chang –

Nossa Senhora de Nazaré
Op zondag 24 oktober jl. – de één voor de laatste van oktober – lijkt de kerk van Onze Lieve Vrouwe van Nazareth aan de Jozef Israelstraat omgetoverd. Het altaar is versierd en in het gangpad staan houders met boeketten. In het hoekje waar normaal de berlinda staat, is de glazen kast met het beeld van de Cirío afwezig. In plaats daarvan staat er een tafeltje met mantels van de vorige edities. Pater Patricío start de mis op de gebruikelijke wijze. Maar voordat de dienst van het woord begint, brengt Maria Aguiar het beeld op ceremoniële wijze naar binnen. Zonder mantel.

Cirío
Cirío de Nazaré, de patroonheilige van Belém en de staat Pará in Brazilië, wordt elk jaar op de tweede zondag van oktober op grootse wijze gevierd. Brazilianen in Suriname – en ook Surinamers – gaan hiervoor speciaal naar Belém. Om iedereen de gelegenheid te geven dit feest ook te vieren in Suriname, houdt de Braziliaanse kerk al enkele jaren de Cirío op de laatste zondag van oktober. Een week daarvóór – zondag 24 oktober dus – wordt dan de nieuwe mantel gepresenteerd.

Nieuwe mantel
Stephane Fereira heeft het tot haar taak gemaakt om elk jaar een nieuwe mantel te maken. Deze is nu haar vijfde. Brazilianen doen uit dank een belofte aan hun patroonheilige, en Fereira’s belofte is om elk jaar een nieuwe mantel te maken. “Het duurt een week, soms een maand om een nieuwe te maken,” vertelt Fereira over het kapje met de fijne ornamenten. Aan de hand van het thema van dit jaar – ‘Het evangelie van het gezin is in het huis van Maria’ – heeft zij aan de achterkant een opengeslagen Bijbel geplaatst. In Belém wordt jaarlijks in de maand mei een nieuwe mantel gepresenteerd. De huidige van 2021 heeft veel wit en goud.

Feest komende zondag
Na de communie volgt de tweede ceremonie en deze is het binnenbrengen van de nieuwe mantel. Glaucia Barbosa, secretaresse van de kerk, ontvangt het versierde kapje en toont dit aan het publiek. Daarna wordt de mantel gedragen over het beeld van de Cirío. Na de mis stromen mensen ernaar toe voor foto’s. Komende zondag volgt de viering van het feest van Cirío de Nazaré. Normaal gebeurt dit met een processie naar de kerk, maar vanwege de pandemie blijft het dit jaar beperkt tot de kerk, met een hapje en drankje na de mis.

OMHOOG Jaargang 65, editie 44, 31 oktober 2021Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: