Kerkencluster Para en Wanica vraagt aandacht voor Heilig Hartschool

door Melvin Mackintosh –

Nieuwe schoolleider
Er heerst bedrijvigheid op het schoolterrein van de Heilig Hartschool in La Vigilantia: enkele jongemannen zijn net klaar met het maaien van het gras op het terrein en omdat de zon zo fel is, kunnen ze direct harken. De nieuwe schoolleider Ronald Hanenberg jr. loopt met stevige pas wanneer hij ons rondleidt. De leerkrachten zitten in een van de vier lokalen die nog overeind staan en kijken naar ons. De delegatie bestaat uit pater Kenneth Vigelandzoon, die de pastorale zorg heeft in onder andere dit gebied, Vincent Gordon, Marius Weewee en ik, alle drie namens de cluster van r.-k. kerken in de districten Para en Wanica. Het is de eerste schooldag in heel Suriname, maar hier op de Heilig Hartschool ontbreken de leerlingen op deze bijzondere dag.

“Ik kan de school zo niet van start laten gaan,” zegt Hanenberg. “Het is op 14 oktober precies een jaar geleden dat een groot deel van de school is afgebrand. En alhoewel er wat gedaan is, ontbreekt het belangrijkste: een plek voor het volgen van basisonderwijs.” Er is inderdaad veel gedaan. Er is opgeruimd. Je ziet niets meer van de brand. Alleen hoog wied. De enige vleugel die overeind staat, heeft slechts vier lokalen en na de brand zijn er twee open tenten, dus zonder muren, opgezet als tijdelijke lokalen. Uiteindelijk hebben de kinderen daar les gevolgd. “We hebben het een heel schooljaar volgehouden,” beaamt een juffrouw, “maar je kan dat niet nog een schooljaar van de kinderen vragen.”

Troosteloos beeld
De schoolleider en het onderhoofd leiden ons rond bij de toiletten. Het is gruwelijk om te zien. Loshangend plafond, niet schoon te maken wasbak en kraantjes, meerdere kapotte deuren en de toiletpotten… Er is wel een scheiding tussen de wc voor de jongens en de meisjes. Onder dit dak is trouwens de helft voor de Heilig Hartschool. De andere helft wordt gebruikt door de leerlingen van de Giovanni Montinischool. Maar ook die helft ziet er niet fris uit. “En uit deze kranen moeten de kinderen water drinken wanneer ze dorst hebben,” zegt het onderhoofd. Ik hoor iets ritselen tussen de muren. Wie weet is er een heel muizennest daartussen.

Maar ook de van de brand bespaarde vleugel ziet er niet goed uit. De ruimte van het kantoor annex magazijn moet goed aangepakt worden. Ook hier hangt het plafond. De klassen vertonen min of meer hetzelfde troosteloze beeld: oud meubilair, hangende plafondplaten, kapotte tussenschotten en muren. De leerkrachten die in een van de lokalen in de banken zitten, kijken ons hoopvol aan. Er is aandacht nodig voor de Heilig Hartschool. Zo kunnen ze niet werken. Het is maar te hopen dat niemand gewond raakt wanneer zo’n plafondplaat losraakt. We gaan buiten onder een amandelboom zitten wachten op het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO) dat ook aanwezig zal zijn voor het bespreken van de situatie.

Adventsactie 2020
De cluster van r.-k. kerken in de districten Para en Wanica heeft na de ramp op de Heilig Hartschool de adventsactie 2020 bestemd voor de (weder)opbouw van deze school. Alle r.-k. kerken en scholen in deze cluster, van de Onze-Lieve-Vrouwe van Goede Raad aan de Welgedacht A weg, de St.-Isidoor in Reeberg tot aan de Maria Onbevlekt Ontvangen in Witsanti, hebben tijdens de advent enveloppen uitgedeeld en gelden opgehaald die bestemd zijn voor de Heilig Hartschool. Het totaal opgehaalde bedrag blijkt SRD 15.700,- te zijn. Vanwege COVID-19 en allerlei andere redenen is het bedrag niet eerder afgegeven aan de school.
De oriëntatie op de eerste dag van het schooljaar 2021/2022 doet ons beseffen dat het opgehaalde bedrag bij lange na niet genoeg is. Van pater Kenneth horen wij dat er niet lang na de brand een commissie in het leven geroepen is om te werken aan een plan voor de opbouw van de school. Er is een nieuw schoolgebouw voorgesteld en de bouwtekening en het projectvoorstel zijn allang gemaakt. Waarom is er dan niets gedaan?

Geen enkele reactie
Wanneer de delegatie van het RKBO arriveert is het net voor 13:00 uur. De school zou dan al uit zijn en de bijna 200 kinderen die op de school zouden moeten zijn, zouden onderweg zijn naar huis. De 10 leerkrachten moeten de schoolbus in en gaan onverrichterzake naar huis. De jongemannen hebben intussen al het gemaaide gras bijeengeharkt en opgestapeld. “Niet aansteken, hoor, we willen niet nog een ramp,” grapt iemand. De technische man van het RKBO was de week ervoor al geweest met een aannemer om het werk op te meten. Ook het nieuwe schoolhoofd heeft een aannemer gevraagd om een begroting van de renovatie van ten minste de toilettengroep te maken. Het is duidelijk dat er iets gedaan moet worden. “Het projectvoorstel is inderdaad af en ingediend. Ook de vicepresident van Suriname moet het dossier gehad hebben,” zegt de directeur van het RKBO. “Er is geen enkele reactie binnengekomen.”

Renovatie toilettengroep
Wij besluiten spijkers met koppen te slaan. De commissie zal nagaan waar het projectvoorstel allemaal is ingediend en wat de status is. Iedereen zal gebruikmaken van zijn netwerk om sneller in actie te komen om de kinderen van Paranam en La Vigilantia niet te onthouden van het recht op onderwijs. De r.-k.-cluster Para/Wanica besluit om de begroting van de toilettengroep af te wachten en de bijdrage daarvoor te bestemmen. Enkele dagen later is de offerte binnen, het is iets meer dan het opgehaalde bedrag van SRD 15.700. Maar het is al een grote stap om de toilettengroep te renoveren. Op 19 oktober jl. overhandigden Vincent Gordon en Marius Weewee, vertegenwoordigers van de r.-k.-cluster Para/Wanica het bedrag aan het RKBO dat zal toezien op de uitvoering en betaling van de renovatie van de toiletten van de Heilig Hartschool en de Giovanni Montinischool in la Vigilantia.

Vincent Gordon (l) overhandigt de opbrengst van de vastenactie 2020 van de r.-k.-cluster Para/Wanica aan de directeur van het RKBO, mevrouw Annie Bajnath Panday. Marius Weewee van de Regina Pacis kerk in La Vigilantia kijkt toe.

OMHOOG Jaargang 65, editie 43, 24 oktober 2021Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: