Obra de Maria houdt cenakel in Asewa Otono

door Charles Chang –

Het lijkt deze keer groter van opzet. Waar de vorige cenakels in een kleine kapel plaatsvonden, werd het cenakel van afgelopen zondag gehouden in een multifunctionele zaal van Asewa Otono.
Hoe frequent of wanneer het volgende cenakel zal plaatsvinden, kunnen de dames van Obra de Maria niet precies aangeven. “Het varieert van missie tot missie, maar nu met de pandemie houden we het beperkt.” Het woord betekent ‘bovenzaal’ en refereert naar het moment dat de Kerk werd geboren, toen Moeder Maria en de apostelen samen aan het bidden waren in de bovenverdieping van een gebouw en de Heilige Geest op hen neerdaalde.

Huisbezoekjes
Obra de Maria is nu ongeveer drie jaar werkzaam in Suriname. De eerste groep vertrok na anderhalf jaar, de huidige bestaat uit Maria Leiliana Vieira, Prisca Agon en Danielly Muniz.
Zij openen het cenakel met de geloofsbelijdenis, daarna volgt het bidden van de rozenkrans. Gerda Alvares-Misidjang, hoofd van het Pastoraal Centrum, geeft een korte uitleg over de werkwijze van Obra de Maria. “Hun methode is de mensen thuis bezoeken voor het evangelie, rozenkrans bidden en delen van het Woord. In de kerk komt er misschien maar één lid van het gezin, maar thuis bereik je de hele familie. In Brazilië heeft het gewerkt en nu willen ze dit ook in Suriname introduceren. Eén of twee keer per jaar willen ze dan met een groot cenakel alle families bij elkaar brengen om de rozenkrans te bidden. Daarvoor zijn we hier vandaag.”

Missie onder Surinamers
Behalve een toename van aanwezigen, valt het deze keer op dat de helft van de zaal uit Surinamers bestaat. Het cenakel wordt ook voor de eerste keer tweetalig uitgevoerd. De Brazilianen behoren tot de parochie van Nossa Senhora de Nazaré (Onze Lieve Vrouwe van Nazareth), terwijl de Surinamers vallen onder de Katholieke Charismatische Beweging (KCV), afkomstig uit de verschillende parochies. Een vooruitgang voor Obra de Maria, hoewel de huisbezoekjes aan Surinamers nog slecht op gang komt. Het Nederlands blijft (na anderhalf jaar) nog altijd een moeilijke taal voor de Brazilianen en omgekeerd ook. Alvares-Misidjang: “In het begin waren ze meer onder de Brazilianen, wat te begrijpen valt, maar nu beseffen ze dat hun missie ook bedoeld is voor de Surinamers. Daarom bemoedig ik ze om meer onder de Surinamers te bewegen, want alleen zo kan de missie groeien. We werken eraan om in de toekomst een cenakel geheel in het Nederlands te houden.”

Heilige Geest
Na de rozenkrans verkondigt Alvares-Misidjang het woord in het Nederlands en wijst op de plaats en de betekenis van Maria in het geloof. “Maria is de moeder van God, de bruid van de Heilige Geest.”
Pater Patricio van de Braziliaanse parochie doet dit in het Portugees en wijst op de rol van Moeder Maria en het belang van de Heilige Geest. “Wanneer we het kruisteken maken, noemen we de Vader en de Zoon, maar ook de Heilige Geest is belangrijk.” Uiteraard is er tussendoor ook zang op uitbundige wijze. De leden van de Charismatische Vernieuwing kunnen zich daarin helemaal vinden. Hiermee wordt het geestelijke gedeelte afgesloten en volgt zoals gebruikelijk bij een cenakel een gezellig samenzijn met een kleine loterij en een hapje en drankje.

WAT IS OBRA DE MARIA?
‘Eis aì tua Mãe – Obra de Maria’, zo luidt de volledige naam van Obra de Maria, betekent in het Portugees ‘Zie je moeder – Werk van Maria’. Deze katholieke gemeenschap is een particuliere vereniging van gelovigen volgens de diocesane wet, geboren uit de stroom van genade die bekend staat als Katholieke Charismatische Vernieuwing. De gemeenschap bestaat uit missionaire priesters en leken (gewijd, ongehuwd, gehuwd) die geroepen zijn om met vreugde in alle vormen te evangeliseren, in dienst van de katholieke kerk. Obra de Maria leeft in de spiritualiteit van Katholieke Charismatische Vernieuwing. Charisma’s geven ons de aanzet tot het missionaire leven en evangelisatie met de kracht om mensen tot de doop in de Heilige Geest te brengen. Meer weten? Kijk op: https://obrademaria.com.br/en/our-charisma/

OMHOOG Jaargang 65, editie 43, 24 oktober 2021Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: